Kuubal tärkab ridamisi idufirmasid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acosta abikaasaga putitavad kasinate vahenditega klassikalisi autosid.
Acosta abikaasaga putitavad kasinate vahenditega klassikalisi autosid. Foto: Lisette Poole / Bloomberg.

Mullu pani Yovanni Cantillo alguse Kuuba esimesele drive-through kiirtoidukohale Ya. Nüüd käib ta iga kuue nädala tagant välismaal, kust tassib kohvrite kaupa kohale kaantega joogitopse, piisavalt kõvasid kõrsi ja plastikust topsikesi ketšupi tarvis — sellist kraami Kuuba riigipoed ei paku.

Julio Alvarez ja Nidialys Acosta avasid garaaži, kus restaureerivad klassikalisi automobiile, jätkab Bloomberg Business. Kuna vanametalli, autovärvi ja gaasi keevitamise jaoks on raske leida, peavad kliendid tihti ise jupid ja materjali kaasa tooma.

Rafael Muñoz ja Sasha Ramos rajasid restorani. Kuna sellist asja nagu pank raha laenamiseks polnud, räägiti auk pähe Muñoze emale, kes vahetas oma maja mahajäetud toiduõlitehase vastu. Ramose ema ja äi pandi aga investeerima. Partnerid tõid Miamist ja Panamast miksereid, kraanikausse, kätekuivateid ja laelampe. Käsitöömeistrid võtsid lahti Itaalia disainiajakirjad ning viksisid sealt maha mööblit – kasutades prügimäelt toodud träni.

Kuuba erasektor võib tunduda algeline, kuid on ometi majanduse kõige kiiremini kasvav sektor ning tagab sisemajanduse kogutoodangust ligi 10 protsenti.

President Raúl Castro sõnutsi on eraettevõtlus osa Kuuba uuest majandusmudelist. Nagu kinnitas endine Kuuba saadik Euroopa Liidus ja nüüdne Havanna ülikooli professor Carlos Alzugaray, on eraettevõtluse «džinn nüüd pudelist väljas.» Kuuba riikliku majandus- ja raamatupidamisliidu esindaja Hugo Pons hoiatas siiski, et «eesmärk ei ole ehitada kapitalismi või turumajandust. Idee on säilitada sotsialism.»

Turumajandust ei taha ka paljud Kuuba ettevõtjad. «Õppige majandust mis iganes maailma paigas, aga siin te seda rakendada ei saa,» ütles ülalmainitud restoranipidaja Ramos. Kuuba sotsialismi «originaalnägemus» on Ramose sõnutsi omadega küll õhtul, aga alles on jäänud «mudel, mis üritab end alal hoida, hülgamata oma algseid põhimõtteid. Kuid olles samal ajal teadlik sellest, et kui ta ei edene ega arene, siis ta sureb.»    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles