Kasahstan lasi valuutakursi vabaks, tenge kukkus 26 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetuskontor Alma-Atõs.
Valuutavahetuskontor Alma-Atõs. Foto: Pavel Mikheev / RIA Novosti

Kasahstan laskis eile oma valuuta tenge kursi vabaks, misjärel see nõrgenes USA dollari suhtes 26 protsenti.

Reedel võrdus üks dollar 252,47 tenget.

«Meie hinnangul ei ole dollari kurss 255 tenget piir ja tenge võib nõrgeneda ka 280-300 tengeni dollari suhtes,» ütles Asyl-Investi analüütik Aivar Baikenov.

Kasahstani peaministri Karim Massimovi avaldus, et tenge vahetuskurss peaks viie kuni seitsme päevaga stabiliseeruma, on soovunelm, kuna Brenti nafta hinnalanguse jätkumise tõenäosus on suur. Lähiajal peaks tenge kurss dollari suhtes langema 275 tengele, teatas Sberbank CIB Investment Research.

Alpari vanemanalüütiku Anna Bodrova sõnul on valuutakursi vabaks laskmine kasulik üksnes riigile, mille majandus on mitmekesine ja kui puuduvad välisriskid. Kuna Kasahstani majandus ei ole mitmekesine, siis ei ole Kasahstani keskpangal õige aeg rahapoliitikat muuta. Tavaliselt maksavad niisugused muudatused kinni tavakodanikud, lisas ta. Pärast valuutakursi muutust on kõige haavatavamad jaekaubandus ja teenindussektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles