Ekraaniluku mustrid pole sugugi nii turvalised

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Androidi kasutajad loovad sageli telefoni ekraaniluku mustreid, mis on sarnased teiste kasutajate omadele ega pole seega sugugi nii keerulised, kui kasutaja ise võib arvata.

Norra teadus- ja tehnikaülikooli teadlased leidsid hiljutises uuringus, et lausa 77 protsenti kõigist Androidi kasutajate ekraaniluku mustritest saab alguse ühest ekraani nurgast, sealhulgas 44 protsenti luku koodidest algab ülemisest vasakust nurgast. Üldiselt liigub muster edasi ülalt alla ja vasakule paremalt, mis vähendab veelgi enam ekraaniluku turvalisust ja originaalsust, vahendab Vice.

«Inimesed on väga ettearvatavad,» ütles Marte Løge, üks uuringu läbiviijatest. Ta lisas, et inimeste kaalutlused nii ekraanilukku kui ka paroole välja mõeldes on üsna sarnased – kumbki ei tohi olla liiga pikk ning peab olema lihtsasti meeldejääv.

Ekraanimustritega tegi 2008. aastal algust Google ning neid peetakse sama turvaliseks nagu tavapäraseid sõnalisi paroole, ekraaniluku puhul aga puudub vajadus meelde jätta juhuslike tähtede ja numbrite kombinatsioone. Eksperdid soovitavad aga kasutada ka paroolirakendusi nagu LastPass või 1Password, mis aitavad samuti erinevate kontode paroolidega paremini toimida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles