Eesti Energia suurendab põlevkivigaasi kasutamist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti elektrijaam
Eesti elektrijaam Foto: Eesti Energia

Eesti Energia kuulutas välja hanke Eesti elektrijaama 8. ploki ümberehituseks, plaanides suurendada põlevkivigaasi põletamist plokis seniselt 13 protsendilt 50 protsendini.

«Põlevkivigaasi on ligi kümne protsendi ulatuses võimalik kasutada kõigis meie elektrijaamades, kuid Eesti elektrijaama 8. plokk on esimene tootmisüksus, kus plaanime põlevkivigaasist nii suures mahus elektrit toota,» selgitas Margus Vals, Eesti Energia juhatuse liige projektide, tehnoloogia ja uue äri valdkonnas.

«Õlitoodangu suurenemisel kasvab ka toodetava gaasi kogus, seega tuleb meil juba täna tõsiselt uurida tehnoloogilisi lahendusi põlevkivigaasi ulatuslikumaks kasutamiseks ja leida sellele kõige efektiivsem rakendus,»

Eesti Energia tütarettevõte Narva Elektrijaamad kuulutas välja hanke, et leida Eesti elektrijaama 8. ploki rekonstrueerimise peatöövõtja. Pärast ümberehitusi võimaldab 8. plokk kasutada elektri tootmiseks lisaks põlevkivile kuni 50 protsendi ulatuses põlevkivigaasi.

«Võrreldes põlevkivi otsepõletamisega on põlevkiviõli tootmisel tekkiva gaasi põletamine elektri tootmiseks märkimisväärselt väiksema keskkonnamõjuga. Suureneb ka põlevkivi kasutamise efektiivsus: tootes põlevkivist esmalt õli ning kasutades õli tootmisel tekkivat gaasi elektri tootmiseks, kahekordistame põlevkivist saadava energia koguse,» rääkis Vals.

8. plokk on Eesti elektrijaama kõige uuem tootmisüksus, kuhu on paigaldatud kaks Foster Wheeleri keevkihtkatelt.

Kokku tootis Eesti Energia möödunud aastal põlevkivigaasist 0,3 teravatt-tundi elektrienergiat, mis moodustas kontserni kogu elektritoodangust ligi kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles