Valitsus tahab kaotada põlevkivi kaevandamise aastamäära

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ubja külakeskuses toimub perepäev "Mis on kaevandamise hind?" Foto on illustratiivne.
Ubja külakeskuses toimub perepäev "Mis on kaevandamise hind?" Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Suvel läbi läinud eelnõu järgi läheb põlevkivi kaevandamise aastamäärade üle otsustamise õigus riigikogult valitsusele, samuti pole eelnõus enam fikseeritud senist põlevkivi kaevandamise 20 miljoni tonnist aastamäära.

Muudatuste põhjuseid tasub otsida põlevkivi kasutavate ettevõtete plaanidest, mille realiseerumisel hakkab põlevkivi keskmine aastavajadus alates 2020. aastast ületama praegu maapõueseaduses kehtestatud 20 miljoni tonni piirangut.

Hiljuti kooskõlastusringile saadetud keskkonnaministri Marko Pomerantsi allkirjaga maapõueseaduse eelnõus pole piirangust enam midagi kirjas. Lisaks kavandatakse üsna põhimõttelise muudatusena anda põlevkivi kaevandamismäärade üle otsustamine riigikogult valitsusele. Seda muudatust aga eelnõu seletuskiri paraku ei selgita, vahendab Äripäev

Tagamaade uurimise järel selgitas riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra kirjalikult saadetud kommentaaris, et ettepanek anda otsustamine riigikogult valitsusele tuli  ettevõtjatelt ning selle põhjuseks on põlevkivi kaevandamise süsteemi paindlikumaks muutmine. 

Kuid Eesti Energia juhtiv jurist, kevadel sotside seas riigikogusse kandideerinud Liisa Oviir kinnitas, et muudatused on ootamatud ning millegipärast pole neid seletuskirjas selgitatud.

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles