Venezuela valuuta - vähem väärt kui salvrätt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelner Caracase restoranis raha lugemas. Nelja inimese lõuna maksis 13 126 bolivari ehk üle 1800 euro ametliku kursi järgi, aga musta turu kursi järgi vaid 17 eurot.
Kelner Caracase restoranis raha lugemas. Nelja inimese lõuna maksis 13 126 bolivari ehk üle 1800 euro ametliku kursi järgi, aga musta turu kursi järgi vaid 17 eurot. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Redditis postitatud pilt, kus mees hoiab Venezuela kahebolivarist rahatähte salvrätina kasutades pirukat, kogus mõne tunniga üle 1700 kommentaari, vahendab CNN Money. Pildi mõte on selge: musta turu kursi järgi maksab bolivar vähem kui salvrätt.

Venezuela inflatsioon on lennanud raketina kõrgustesse, ulatudes 700 protsendini viimase 12 kuu jooksul. Lõuna-Ameerika naftatootjat pitsitab ühelt poolt madal toornafta hind, teiselt poolt ebaefektiivne majandus.

Venetsueela bolivari ametlik kurss on praegu 14,3 eurosenti ühe bolivari eest. Asja teeb keeruliseks tõik, et riigis on tegelikult kehtestatud veel kaks ametlikku vahetuskurssi. Neist ühe järgi saavad Venezuela elanikud nüüd ise valuutat vahetada, kuid piiratult, kuni 300 USA dollari eest päevas, millest 100 dollarit peab olema hoiustatud panka. See kurss on 200 bolivari ühe dollari eest.

Musta turu vahetuskurss on ent veebilehekülje dolartoday.com andmeil 676,88 bolivari ühe dollari eest ning 753,4 bolivari ühe euro eest. Aasta tagasi sai ühe dollari eest mustal turul 82 bolivari. Arvestades, et ühe eurosendi eest saab 7,5 bolivari, pole kahebolivarise rahatähe väärtus tõesti palju kõrgem salvräti omast.

Oktoobris peab Venezuela maksma tagasi viie miljardi dollari jagu välislaene ning selleks ei pruugi riigil raha jätkuda. Olukorrale ei aita palju kaasa see, et praegune president Nicolas Maduro on jätkanud eelkäija Hugo Chavezi poliitikat ning kulutab suurema osa riigi napist rahast laiaulatuslikele sotsiaalprogrammidele.

Samas on Venezuelas puudus toiduainetest nagu suhkur ja jahu ning suurel osal rahvast pole piisavalt raha, et mustalt turult kaupa osta. Riik impordib 70 protsenti esmatarbekaubast ja välispartnerid ei taha kauba eest enam kohalikku raha, vaid kas kõva valuutat või naftat. CNN Money kirjutab, et tänavu pakkusid Trinidadi ja Tobago võimud Venezuelale väidetavalt nafta eest tualettpaberit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles