Kreml valmistub mõjuka raudteejuhi vahetamiseks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Jakunin esinemas tänavu juunis Sotši raudteefoorumil 1520.
Vladimir Jakunin esinemas tänavu juunis Sotši raudteefoorumil 1520. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Balti riike läbiva transiitkaubanduse voogude peamine otsustaja, Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin nimetati parlamendi ülemkoja - Föderatsiooninõukogu kandidaadiks.

Lapsena Pärnus koolis käinud Jakunin tõusis Kaliningradi oblasti kuberneri kohusetäitja Nikolai Tsukanovi ettepanekul peamiseks kandidaadiks selle enklaavi poolt ametisse määratava senaatori kohale, teatas RBK.

Juba varem Tsukanovilt ettepaneku saanud Jakunin andis oma nõusoleku nüüd, kuid  avalikkusele pole ta omapoolseid kommentaare veel jaganud.

Uue raudteepresidendi kandidaatidena nimetatakse Venemaa meedias ettevõtte asepresidenti Aleksandr Mišarinit, president Vladimir Putini abi Igor Levitinit ja transpordi valdkonda kureerivat asepeaministrit Arkadi Dvorkovitšit.

Tsukanov kandideerib 13. septembril toimuvatel valimistel Kaliningradi kuberneriks ja nimetab ametisse asudes oma esindaja parlamendi ülemkotta. Jakunini raudteepresidendi kohalt lahkumise võimalik aeg pole sellegi poolest teada, sest kuberneril on oma otsuse teatavaks tegemiseks aega kuni viis aastat.

Läänes Kremli maailmavaadet propageerivate ühenduste rahastajana tuntuks saanud Jakunin vahetab oblasti valimiskomisjoni andmetel senaatorikandidaatide nimekirjas välja Gazprom Floti töökaitse juhi Pavel Kretovi.

Jakuninit peetakse Venemaa presidendi Vladimir Putini üheks lähimaks kaasvõitlejaks. Lisaks riigile strateegilise tähtsusega raudteele kontrollib ta samuti märkimisväärses mahus Venemaa mõju suurendamiseks korraldatavaid nn pehme jõu üritusi.

Eestit läbiv Venemaale suunduv transiidikaupade voog vähenes märkimisväärselt pärast skandaali, kui Kekserakonna juhti Edgar Savisaart süüdistati suurte summade saamises Jakuninilt. Venemaa raudteejuht võttis puhkenud skandaali isikliku solvanguna ning võrdles ühes hilisemas intervjuus Eesti riigijuhte kirikutrepil laulvate kerjustega.

Kui eelmisel nädalal vahistati korruptsioonisüüdistusega Läti raudteejuht Uģis Magonis, keda peetakse Jakuninile nii äriliselt kui ka isiklikult lähedaseks inimeseks, teatasid Venemaa Raudteed ootamatult, et alustab Läti suunas kulgeva raudtee remonti. Selline samm jätab meie lõunanaabrid ilma olulistest transiidiveo mahtudest, ennekõike kivisöe vedudest.

Jakunini vabastamise kohta Venemaa Raudteede juhi kohalt on ka varem avalikkusele teada antud, kuid seni on sellised teated osutunud ekslikeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles