Soomes ehitatakse saepurust bioetanooli tootvat tehast

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
St1 biojäätmetest etanooli tootmise tehas Göteborgis.
St1 biojäätmetest etanooli tootmise tehas Göteborgis. Foto: st1biofuels.com

Soome kütusefirma St1 alustab Kajaani linnas saepurust ja muudest puidujäätmetest bioetanooli tootav tehase ehitamist.

Soome rahvusringhäälingu YLE teatel on peaks ehitus algama täna. Tehas, mis kasutab Cellunolix -tehnoloogiat, on maailmas esimene omataoline.

40 miljoni euroni ulatuvast tehase maksumusest annab Soome majandusministeerium 12 miljonit investeerimistoetusena.

Kajaani tehases toodetav etanool peaks ettevõtte plaanide kohaselt jõudma Hamina kontsentratsioonitehasesse, kus vähendatakse toote veesisaldust, ning sealt edasi St1 partnerettevõtte terminali, kus etanool segatakse kütuseks E85, mis koosneb 85 protsendi ulatuses etanoolist ja 15 protsendi ulatuses bensiinist.

Tehase plaanitav tootmismaht on kümme miljonit liitrit aastas ehk 200 tsisternautotäit. Transpordikulude vähendamiseks on ST1 valmis nuputanud skeemi, kus tanklatest tühjana naasvad tsiternautod käivad läbi Kajaani tehase, seega asendub varasem tühisõit nüüd etanooliveoga.

Etanoolitootmise tooraine on lähedalasuva Pölkky OY saekaatri jäätmed: saepuru, puukoored, laastud jms.

Kajaani tehas on ettevõttele projekt, kust loodetakse ammutada kogemusi edaspidiseks. Aastaks 2020 tahab Soome kapitalil rajanev St1 rajada kuni 100 000 kuupmeetrit bioetanooli aastas tootva tööstuse. Juba praegu on ettevõttel Soomes käigus viis tehast, mis toodavad bioetanooli taimsetest ja loomsetest jäätmetest. Äsja valmis üks sarnane tehas ka Rootsis Göteborgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles