VKG suurendab hüppeliselt elektritootmist

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG Tehnikadirektor Meelis Eldermann linttransportööri juures, millega tuuakse põlevkivi kaevandusest ettevõtte tootmisseadmete juurde.
VKG Tehnikadirektor Meelis Eldermann linttransportööri juures, millega tuuakse põlevkivi kaevandusest ettevõtte tootmisseadmete juurde. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Viru Keemia Gruppi kuuluv VKG Energia käivitab augusti lõpus Kohtla-Järvel uued elektritootmisseadmed, millega suurendab ettevõtte eelektritootmisvõimsust rohkem kui kolmandiku võrra.

VKG investeeris Põhja soojuselektrijaama elektritootmise kompleksi uuendamiseks 28 miljonit eurot, millest lõviosa - 15 miljonit maksid Venemaalt Kaluugast soetatud turbiin ja Inglismaal Brushi tehases valminud generaator.

Senisele 68 MW suurusele elektritootmisvõimsusele lisandub nüüd 27 MW. Soojatootmise maht jääb endiselt 400 MW, sest uut turbogeneraatorit hakkab teenindama seni töös olnud ja nüüd renoveeritud katel.

Ettevõtte efektiivsus kasvab VKG kinnitusel märkimisväärselt, sest töötajate arv ei suurene ning nüüd kasutatakse elektri tootmisel ära uutes Petroteri põlevkiviõlitehastes tootmisest üle jääv põlevkivivabrikutes tekkiv uttegaas, aur ja soe vesi.

„VKGs rakendatud energia ja soojuse tootmismeetod on põlevkivi otsepõletamisega võrreldes kordades efektiivsem ning oluliselt väiksema keskkonnajalajäljega,“ ütles VKG tehnikadirektor Meelis Eldermann. „ Projekt aitab kaasa energiaefektiivsuse tõusule ning ressursside keskkonnahoidlikule kasutusele põlevkivitööstuses.“

Elektrijaama laiendamise käigus ehitati välja uus turbiin, generaator, jahutussüsteem, alajaam ning renoveeriti katel. Kõikidel objektidel toimuvad praegu viimased plaanilised seadistustööd ja katsetused. Meeskonnad on komplekteeritud ja personali koolitamine on lõppjärgus. Projekti realiseerimisel suureneb ettevõtte tootmisvõimsus, paraneb oluliselt ettevõtte tootmiskompleksi töökindlus ja efektiivsus.

Kompleksi projekteerimises ning ehituses osalesid nii kohalikud kui ka välisettevõtted, suurimad alltöövõtjad olid VKG Elektriehitus AS, Eesti Energomontaaž AS, UAB Ekobana Leedust. 

 VKG Energia on Eesti suuruselt teine elektritootmis- ja jaotusettevõte, kelle peamiseks tegevusalaks on energeetika: elektrienergia tootmine, ost ja müük suurtarbijatele, soojusenergia tootmine ja tööstusettevõtete varustamine tööstusliku auruga. Ettevõttel on kaks soojuselektrijaama.

VKG Energia soojuslik koguvõimsus on 400 MW ja ettevõtte elektri tootmisvõimsus on 95 MW. VKG Energia oli Eesti esimene ettevõte, kus hakati suitsugaasi puhastamiseks kasutama väävlist väävlipüüdmisseadet. Täna töötab kaks väävlipüüdurit ja juurde ehitatakse kolmandat.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles