Õppelaenuvõlglaste arv on langenud alla kahe tuhande

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppelaenuvõlglaste üldarv on märgatavalt vähenenud
Õppelaenuvõlglaste üldarv on märgatavalt vähenenud Foto: SCANPIX

Õppelaenuvõlglaste üldarv on märgatavalt vähenenud – käesoleva aasta juuli lõpu seisuga on võlglasi 1984 ja võlgade kogusumma on 3,5 miljonit eurot.

Veel aasta tagasi samal ajal oli õppelaenuvõlglasi 2517 ja võlgade summa 4,8 miljonit eurot. 2013. aastal oli võlglasi 2900 koguvõlgnevusega 5,4 miljonit eurot.

Ka riigile üle tulnud õppelaenulepingute arv on aasta-aastalt vähenenud. 2014. aasta juuli lõpust kuni tänavu juuli lõpuni on riigile üle läinud 172 lepingut kogusummas 430 000 eurot. Aasta varem läks riigile üle 229 lepingut kogusummas ligi 537 000 eurot. 2010. aastal saatsid pangad haridus- ja teadusministeeriumi menetlusse 720 laenulepingut võlgnevusega kogusummas 1,7 miljonit eurot.

Õppelaenuvõtjate hulk väheneb samuti. Näiteks 2013/2014. õppeaastal võttis õppelaenu vaid 10 protsenti õppelaenuõiguslikest õppuritest. «Laenuvõtjate ja võlglaste arvu vähenemise põhjusi on mitu. Üks nendest on ilmselt üldise majandusliku olukorra paranemine,» rääkis haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Aire Koik BNS-ile.

Koigi sõnul  on kindlasti suurenenud ka õppurite teadlikkus ning laenu ei võeta enam nii kergekäeliselt nagu aastaid tagasi. «Ka on ministeerium viimastel aastatel õppelaenuvõlglastega aktiivselt tegelenud,» lisas ta.

Alates 2013/2014. õppeaastast on riik laiendanud õppemaksuta kõrghariduse omandamise võimalusi. Samuti on suurendatud tudengite toetuspaketti. Riigipoolse panusena on nüüd tudengitele toeks vajaduspõhine õppetoetus ja vajaduspõhine eritoetus, samuti mitmesugused stipendiumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles