Jalgratas, mida on võimatu varastada

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Tšiili noored ettevõtjad leiutasid ratta, mille raami saab kasutada lukuna, seega ei ole vajalik kasutada ühtki seadet lisaturvalisuse tagamiseks.

Kolm Tšiili noormeest väidavad, et nad on leiutanud jalgratta, mida pole võimalik varastada, vahendab CNN. «Ainuke viis selle varastamiseks oleks raam läbi saagida, mis teeks jalgratta kasutamiskõlbmatuks,» ütleb üks noormees ratast tutvustades. Sellise idee said nad siis, kui ühel loojatest varastati juba teist korda ratas ära.

Rattaluku moodustab jalgrattaraam, millel saab sadulaposti lahti ühendada ja kinnitada raami külge väntade juures. Samuti on nad loonud erilise poldi, tänu millele pole vargal võimalik velgi rattast lahti võtta.

Pärast eduka prototüübi disainimist otsustasid noored ettevõtjad ülikoolist ära tulla ja pühenduda täielikult jalgratta tootmisele. Riik pakkus neile toetust, aga noored otsustasid selle asemel küsida abi internetist. Nad panid kuulutuse üles intenetilehekülejele Indiegogo.

«Me otsustasime internetist toetust otsida, sest see on kõige lihtsam viis teha ratas maailmakuulsaks,» ütles idufirma juht Cristóbal Cabello. Algse internetikampaania jooksul on müüdud 197 ratast. Pooled neist on müüdud Ameerika Ühendriikidesse, kolmandik Euroopasse ja väikene osa lisaks Austraaliasse, Hong Kongi ja Uus–Meremaale. Ainult 15 protsenti ratastest on müüdud Tšiilis.

Eestiski on olemas Bikeepi elektroonilised rattaparklad, mis võimaldavad tasuta parkimist ilma rattalukku kaasa võtmata. Bikeepi saab kasutada telefoniga helistades. Peale kõne tegemist avaneb parkimiskoht ja ratta saab tagasi, kui uuesti helistada. Elektroonilised rattaparklad on praegu peamiselt Tallinnas ja Pärnus.

Vaata ka ratta tutvustust allolevast videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles