Prantsusmaa möllab, Sarkozy seisab kindlana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX.

Prantsuse valitsus kinnitab, et vaatamata vägivaldseks muutunud pensioniprotestidele ei ole neil plaanis streikijatele alla anda.


Eile leidsid mitmetes Prantsusmaa linnades aset kokkupõrked kooliõpilaste ja politsei vahel.

Siseminister Brice Hortefeux on pannud püsti kriisikeskuse, tagamaks kütusetarneid bensiinijaamadesse. Jaemüüjad on hoiatanud, et kuna kütuseladusid blokeeritakse ja kõik 12 naftatöötlustehast on streikide tõttu suletud, võib sel nädalal kütust vajaka jääda.

Bensiiniimportijate ametiühingu hinnangul lõppes eile kütus 1500 bensiinijaamas, mida on kokku 4800. Seda seetõttu, et inimesed on hakanud endale kütust varuks ostma.

Lennuliine on palutud kärpida poole võrra täna Pariisi suunduvaid lendusid, kuna ametiühingutel on plaanis juba kuues üleriiklik streik – vähem kui kahe kuu jooksul.

Pinge on suur, kuna pensionireform on jõudnud otsustavasse järku. Seaduseelnõu, mis tõstab pensioniea 60 aasta juurest 62 peale ning täismaksete saamise ea 65 eluaastalt 67 aasta peale, peaks minema senatis hääletusele käesoleva nädala jooksul.

Ametiühingud teavad, et täna on ilmselt viimane võimalus reformi enne hääletamist mõjutada, kuna habras üksmeel, mis proteste siiamaani kandnud on, hakkab murenema.

Valgekraede ametiühing CFE-CGC on juba andnud teada, et tänased protestid jäävad nende poolt viimasteks.

Mõned ametiühingud on mures, et liikumine hakkab väljuma kontrolli alt. Eriti pärast seda, kui keskkooliõpilased möödunud nädalal samuti protestidega ühinesid ning 16-aastane nooruk Pariisi eeslinnas politseinikega kähmeldes vigastada sai.

Eile arreteeriti ligi 200 õpilast, kuigi ametnike andmetel õhutasid vägivalda vahel ka kõrvalised isikud.

Siiani on ametiühingutele kuulunud avalikkuse valdav poolehoid, kuid kütusepõud just enne sügisvaheaega tõotab rahva protestijatest võõrandada.

Valitsus seisis eile kindlana ning kinnitas, et ei lase riigi majanduselul seisma jääda. Samal ajal asusid meeleavaldajaid toetama ka veoautojuhid, sõites rõhutatult aeglaselt piki Prantsusmaa kiirteid ja tekitades blokaade.

«Valitsus kontrollib olukorda,» ütles raadio vahendusel tööstusminister Christian Estrosi. «Ettevõtete, transpordi ja liiklejate blokeerimine välistatakse.»

Peaminister Francois Fillon ütles pühapäeva õhtul, et ei lase Prantsuse majandusel kütusenappuse tõttu lämbuda. «Õigus streikida ei tähenda õigust kütuseladusid blokeerida,» ütles ta teleintervjuu vahendusel.

Kuigi valitsus on täis meelekindlust reform läbi suruda, on paar järgmist päeva siiski otsustavad. Sarkozy peab iga hinna eest vältima intsidente, mis võiksid õhutada üles suurema vägivallalaine ning vallandada sellise märuli, nagu toimus vaestelinnaosades aastal 2005.

Rohkem järeleandmisi Sarkozy aga teha ei saa ning rahvaküsitlusedki osutavad sellele, et tema enda valijad ootavad presidendilt meelekindlust ja järeleandmatust.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles