Raudtee kasutamistasud on viimastel aastatel kasvanud 17 miljonit krooni

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Pukka
Kalvi Pukka Foto: arhiiv

Edelaraudtee juhatuse esimees Kalvi Pukka, teie firma saab tuleval aastal riigilt üle 200 miljoni krooni. Millele see kulub?


See kulub reisijateveoteenuse kuludele, mida ei õnnestu piletituludega katta. Kulude hulgas on nii infrastruktuuri kasutustasud, kütuse­kulud, veeremi ekspluatatsioon, tööjõukulud, amortisatsiooni-, finants- jm kulud.

Kas ühe reisija vedamine Edelaraudteel on kolme viimase aastaga läinud odavamaks või kallimaks?

Vedu on kallinenud eeskätt kulude kasvu tõttu, mida on kolmeaastases perioodis dikteerinud kaubavedude mahu vähenemisest tingitud infrastruktuuri kasutamistasude kasv umbes 17 miljoni krooni võrra.

Edelaraudtee kontserni jagamata kasum on kaugelt üle 300 miljoni krooni. Kas selle allikaks on riiklik dotatsioon?

Aruanne, millest siinkohal jutt, pole ilmselt siiski mitte Edelaraudtee aruanne, vaid Moonrideri oma? Seega sisaldab see ka Moonrideri majandamisega seonduvat ja minu pädevuses pole seda aruannet kommenteerida.

Aga Edelaraudtee kohta üldiselt ütlen, et meil on lisaks reisijateveoteenuse osutamisele ka teisi tegevusalasid – kaubavedu, veeremi remont näiteks. Majandustulemus reisijateveoteenuse osutamisel on viimastel aastatel ulatunud umbes nelja miljoni kroonisest kahjumist umbes nelja miljoni kroonise kasumini. Reisijateveoteenuse osutamisega seotud kulusid on tellija põhjalikult auditeerinud, samuti anname iga kuu aru reisijateveo majandustulemist.

Teie kontserni majandusaasta aruandeid lugedes torkavad silma suured tehingud Marcel Vichmanni teiste ettevõtetega, mis ei kuulu Edelaraudtee kontserni. 2009. aastal oli selliste tehingute saldo näiteks üle 40 miljoni krooni Edelaraudtee kontserni kahjuks. Mis teenuseid ostate Vichmanni firmadelt sedavõrd suures mahus?

Kahjuks on täna [reedel] inimesed, kelle käest kogu kontserni osas ammendavaid selgitusi saada, juba töölt läinud. Seda võin siinkohal öelda, et ettevõtete omavahelised tehingud toimuvad turuhindade alusel. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles