USA sanktsiooninimekirja sattunud Soome ärimehel on Eestis ka ärihuve

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes Långviki hotelli haldav ettevõte, mil ka Eestis tütarfirma, on sattunud USA sanktsioonide nimekirja.
Soomes Långviki hotelli haldav ettevõte, mil ka Eestis tütarfirma, on sattunud USA sanktsioonide nimekirja. Foto: langvik.fi

Eile õhtul USA täiendatud sanktsioonide nimekirja lisatud Soome ärimees Kai Paananen on Eestis seotud mitme firmaga.

Äriregistri andmeil on Kai Paananen 2008. aastal registreeritud osaühingu Double Ten Trading osanik. Ettevõte on esitanud viimati majandusaasta aruande 2012. aastal, selle kohaselt on osaühingu põhitegevus kinnisvarainvesteeringud. Osaühingu juhatusse kuuluvad õigusabifirma Magnusson Eesti osakonna juht Jaanus Mägi ja Eestis elav Soome jurist Juha Hämäläinen.

Majandusaruande kohaselt ettevõtte 2012. aastal kinnisvarainvesteeringuid ei teinud. Vara oli Double Ten Tradingil aastaaruande kohaselt üle kahe miljoni euro.

Double Ten Tradingile kuulub kaks tütarettevõtet, osaühingud BS Logistics ja BS Investors. BS Investorsi viimati esitatud aruande kohasel (2013. aasta) on ettevõtte põhitegevus on kinnisvara ja väärtpaberiinvesteeringud. Aruande kohaselt oli ettevõttel vara 1,4 miljonit eurot.

2012. aastal registreeritud BS Logistics majandusaasta aruandeid veel esitanud pole. Mõlema, nii BS Investorsi kui BS Logisticsi juhatuses on samuti Mägi ja Hämäläinen.

Samuti kuulub Paananen aktsiaseltsi Fundus Securities nõukokku. Kaks aastat tagasi viimati majandusaasta aruande esitanud aktsiaseltsil on aruande kohaselt vara 1,6 miljonit eurot. Soomlasele Aleksi Luukkanenile kuuluv ettevõte tegeleb aruande kohaselt investeeringutega.

Paananenile Soomes kuuluv ettevõte Långvik Capital, mis haldab Helsingi lähedal Kirkkonummis Långviki hotelli ning on samuti USA täiendatud sanktsioonide nimekirjas, on Eestis aasta tagasi registreerinud tütarettevõte Langvik Clearing Center OÜ. Ettevõte pole majandusaasta aruannet veel esitanud. Registreerimisel esitatud andmete kohaselt on osaühingu põhitegevusala juhtimis- ja ärialane nõustamine.

Roman Rotenbergil, teisel Soome kodakondsusega ärimehel kes USA värskes sanktsioonidenimekirjas esines, pole äriregistri otsingu põhjal Eestis majandushuve.

USA rahandusministeerium täiendas eile õhtul Ukraina agressiooni tõttu sanktsioonide alla kuuluvate eraisikute ja ettevõtete nimekirja. Relvatootja Kalašnikovi tütarettevõtete ja mitme Ukraina oligarhi kõrval lisati sinna ka transiidiärimeeste Gennadi Timtšenko ja Boriss Rotenbergiga seotud isikud ja firmad. Nimekirjas olid teiste seas ka Soome ärimees Kai Paananen, Soome ja Vene kodakondsusega ärimees Roman Rotenberg ning Paananeni ja Rotenbergiga seotud Soome ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles