Mozilla tegevjuht süüdistab Microsofti kasutajavalikutele vilistamises

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas ootamas Mozilla juhi pressikonverentsi
Rahvas ootamas Mozilla juhi pressikonverentsi Foto: JOSEP LAGO/AFP

Microsoft paistab olevat oma Windows 10-ga saabunud uuest veebilehitsejast nimega Edge nii vaimustuses, et tühistas kasutajate senised põhibrauseri valikud. Kaasa tõi see aga konkureerivat brauserit tootva Mozilla tegevjuhi Chris Beardi avaliku kirja oma Microsofti ametivennale Satya Nadellale.

Beard süüdistab Microsofti selles, et see tühistab operatsioonisüsteemi uuendamise käigus kasutajate vaikimisi brauseri valikud ja on ignoreerinud ka Mozilla varasemaid sellekohaseid tähelepanuosutamisi, teatab Techcrunch.

«Kui ma esimest korda nägin Windows 10 uuendamise protsessi, mille käigus kirjutatakse üle kasutajate vaikimisi veebibrauseri ja teiste programmide valikud, pöördusime probleemi arutamiseks teie meeskonna poole,» kirjutas Beard Nadellale. «Kahjuks ei toonud see kaasa mingisugust edu.»

Muutmaks Chrome või Firefox taas oma vaikimisi brauseriks, tuleb selleks avada vastav programm ja läbida mitmesammuline protsess, et teatada Windows 10-le oma valik. Enam ei aita ka vajutusest klahvile «Kasuta Firefoxi mu vaikebrauserina», kuna see avab vaid Windows 10 vaikesätted.

«Kuigi inimeste seniste sätete säilimine on tehniliselt võimalik, ei muuda Windows 10 uuendusportsessi disain ja kasutusliides seda mõistetavaks ega kergeks,» seisab Beardi kirjas.

Ta nimetas Microsofti käitumist agressiivseks ja kutsus üles ärataktikat muutma.

Seega ei jäänudki Mozillal muud üle, kui panna kokku kasutajatele samm-sammult vaikebrauseri taastamise protsessi selgitav juhend ja allolev video.

Microsofti pressiesindaja teatas vastuseks Mozilla kriitikale, et tegelikult on operatsioonisüsteemi uuendamise protsessi käigus võimalik vaikeprogramme, sealhulgas veebilehitsejat, määrata. «Oleme loonud Windows 10 kui teenuse ja kui me saame kasutajakogemuste põhjal teada vajalikest parandusest, siis me seda ka teeme.»

Mozilla Firefoxi turuosa on hetkel 17 protsendi ringis, Chrome’ile kuulub aga turuliidri roll ligi 50-protsendise kasutatavusega.

Loe Chris Beardi avalikku kirja täismahus siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles