Kasahstan peatas ajutiselt Eesti ja Läti kalakonservide sisseveo

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalakonservid.
Kalakonservid. Foto: Mihkel Maripuu

Kasahstani veterinaarjärelevalve seadis ajutise piirangu Eesti ja Läti kalatööstusettevõtete toodangu sisseveole riiki, teatas Vene veterinaarjärelevalve Rosselhoznadzor.

Kasahstani põllumajandusministeeriumi juures asuva veterinaarjärelevalve ja -kontrolli komisjoni otsusest teatasid oma kodulehel nende Venemaa kolleegid Rosselhoznadzorist. Ka Kasahstani meediaväljaanded kajastavad uudist tuginedes Rosselhoznadzorile; kohalik veterinaarjärelevalve pole siiani ise avalikkust teavitanud.

«Kasahstani veterinaarjärelevalve ja -kontrolli komitee informeeris Rosselhoznadzori, et tuginedes Rosselhoznadzori ekspertide tänavu mais tehtud Eesti ja Läti kalatöötlemisettevõtete inspekteerimise käigus antud hinnangutele, mille kohaselt nende toodang ei vasta osaliselt Euraasia majandusliidu veterinaar-sanitaarsetele nõuetele, sisaldades märkimisväärselt bensopüreeni ja teisi inimorganismile ohtlikke aineid, otsustas kehtestada ajutise piirangu Läti ja Eesti kalatööstusettevõtetes toodetud valmistoodete ja konserveeritud kala sisseveole Kasahstani territooriumile,» seisab Rosselhoznadzori teadaandes.

Täpsem info piirangu, sh selle ajalise kehtivuse kohta praegu puudub.

Mais keelustas Venemaa Eesti ja Läti kalatoodete sisseveo, viidates samuti bensopüreeni ja muude kahjulike ainete sisaldusele toodetes. Vähene bensopüreeni sisaldus on sprottide ja teiste suitsutatud kalatoodete valmistamise protsessi järelnäht; Eesti järelevalve VTA ja Euroopa Liit konserve inimesele ohtlikuks ei pea.

Hiljem keelustas Venemaa ka Balti kalakonservide sisseveo läbi Valgevene ja Kasahstani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles