Ohutuks riisikeetmiseks pakutakse uudset võimalust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riisiroog.
Riisiroog. Foto: SCANPIX

Riis võib sisaldada kuni kümme korda enam anorgaanilist arseeni kui teised toidud, teadlased on aga leidnud lihtsa viisi, kuidas vähkitekitava kemikaali taset märgatavalt vähendada.

Põhja-Iirimaa Queeni Ülikooli teadlased leidsid, et suure enamuse arseenikogusest eemaldab riisist selle keetmine perkolaatorkannus, vahendab Fox News.

«See on läbimurre, mille abil on võimalus eemaldada toidust valdav osa arseenikogusest,» ütles ülikooli professor Andy Meharg.

Seega potis staatilises vees riisi keetmise asemel on ohutum riisi valmistada perkolaatorkannus, mis vahetpidamata viib kuuma vett üle riisiterade. Kohvikannu meetodil riisi keetes on teadlaste sõnul eemaldada kuni 85 protsenti vähkitekitavast anorgaanilisest arseenist, mida riisiterades leidub.

Riis on paljudes kultuurides põhiline söögiks tarvitatav teravili, ent kuna see puutub kasvuajal tihti kokku üleujutustega, imendub viljale mulla kaudu keskmisest kõrgem tase anorgaanilist arseeni. Pidevat kokkupuudet arseeniga on seostatud mitmete südamehaiguste, diabeedi, närvisüsteemi kahjustuste ning kopsuvähi tekkega.  Euroopa toiduohutusamet on seetõttu korduvalt hoiatanud inimesi pideva riisitarbimise eest.

Queeni Ülikooli teadlased on esitanud patenditaotluse, et  riisi keetmine perkolaatormeetodil muutuks köökides tavapäraseks võtteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles