Moskva meeriks saab Putini liitlane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: SCANPIX.

Vene president Dmitri Medvedev valis Moskva uueks linnapeaks Vladimir Putini lähedase liitlase Sergei Sobjanini, tugevdades seeläbi veelgi kõikvõimsa peaministri haaret.

Putini personalijuhti ja asepeaministrit Sobjaninit on peetud peamiseks kandidaadiks juba kaks nädalat, alates hetkest, mil Medvedev vallandas 18 aastat Moskva linnapea ametit pidanud Juri Lužkovi.

Et Sobjanin töö kallale võiks asuda, peab tema kandidatuuri nüüd kinnitama ka Moskva linnavolikogu.

Tegu on aga rohkem formaalsusega, kuna Putini valitsusparteil Ühtne Venemaa – kust Sobjanin kandidatuur möödunud nädalal ka ametlikult välja käidi – on volikogus ülekaal.

Lužkovi vallandamist peeti Medvedevi võimu proovikiviks, kuna linnapea oli avalikult naeruvääristanud tema otsust peatada ökoloogilistel põhjustel Moskva maanteeprojekt.

Veteran-linnapea heitis presidendile kinda ja keeldus tagasi asumast vaatamata selgetele ja avalikele vihjetele Kremlist, et just seda temalt oodatakse.

Kui Medvedev härjal sarvist haaras ja Lužkovi postilt kangutas, tõttasid mitmed analüütikud järeldama, et president on oma eelkäija Putini varjust välja astumas. Oli ju viimane Lužkovi suhtes palju konservatiivsema seisukoha võtnud.

Nii mõnigi mõtles, et lõpuks ometi on Vene võimutandemi noorem mees ohjad enda kätte haaranud, asudes põrmustama meest, kes ligi kaks aastakümmet raudse rusikaga Moskvat oli valitsenud ning 1999. aasta parlamendivalimistel isegi Ühtsele Venemaale väljakutse esitas.

Nüüd on analüütikud tunnistanud, et Sobjanini ametissenimetamisega on ühtlasi praktiliselt otsustatud Putini tõus 2012. aasta valimiste juhtfiguuriks ja taaskordseks Venemaa presidendiks.

52-aastane Sobjanin oli see mees, kes 2008. aastal Medvedevi valimiskampaaniat juhatas ja analüütikute hinnangul kindlustas selle, et kõik sujuks ladusalt ja plaanipäraselt, nii nagu Putin soovis.

Enne seda, kui Putin ta 2005. astal Kremlisse oma kaadrit juhtima kutsus, valitses Sobjanin neli aastat Siberis suurt ja nafta poolest rikast Tjumeni oblastit.

Kui Putin 2008. aastal peaministriks ümber kehastus, järgnes Sobjanin talle Valgesse majja ja jätkas sama tööd seal.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles