Kuigi ka Eesti kohviettevõtete hulgas saab üha populaarsemaks ube ise röstida ning mitte sisseostetud ja juba röstitud kohvi müüa, on otse farmidega suhtlevaid firmasid maailmas endiselt vähe ja enamasti jääb tarbija lauale jõudva kohvi päritolu teadmata.
Tellijale
Eesti firma viib kokku farmeri ja kohvijooja
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erandiks on Coffee People OÜ, kes röstib oad ise Eestis ning tunneb ka farmerit, kellelt ta need ostis. Ettevõtte juhatuse liige Annar Alas selgitas, et üldjuhul on kohviäri nagu naftaäri, kus tootja ise ei puutu lõpp-produktiga kokku. «Kooperatiiv ostab kohvi farmerilt, eksportija kooperatiivilt ja röstijad börsilt, kus kujuneb kohvi hind,» kirjeldas ta. Selles protsessis lähevad aga eri farmerite oad segamini ning tarbija lauale jõuab kohv, mille spetsiifilisest päritolust on väga vähe teada. «Seetõttu polegi brändikohvide pakkidel kirjas, millisest farmist kohv pärineb,» märkis Alas. «See ei ole ärisaladus, seda lihtsalt ei teata.»