Veokite müra- ja saastemaks sai ELilt rohelise tule

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskeveokid Tallinnas Pronksi tänaval.
Raskeveokid Tallinnas Pronksi tänaval. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidu ministrid andsid täna heakskiidu reeglitele, mis lubavad liikmesriikidel maksustada raskeveokeid nende tekitatud õhu- ja mürasaaste kulude katmiseks.


«See on oluline samm õigues suunas,» vahendas Euroopa Komisjon oma transpordivoliniku Siim Kallase sõnu. «See on osa palju laiemast püüdest luua «õiglane rahaline» raamistik transpordile, kus erinevate transpordiliikide hinnad peegeldavad tegelikke kulusid ühiskonnale ja maksumaksjale. /.../ Eesmärk on ajendada nihet käitumises, nii et ettevõted investeerivad efektiivsemasse logistikasse, vähem saastavatesse sõidukitesse ja üleüldse jätkusuutlikumasse transporti.»

Praegu lubavad ELi reeglid raskeveokeid eraldi maksustada vaid teede kasutamise eest ning seda ulatuses, mis ei ületa kulusid, mis on hädavajalikud tee infrastruktuuri säilitamiseks ja asendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles