Ansip: aktsiis aitab alkoholil toiduga tempot hoida

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett.
Alkoholilett. Foto: Peeter Langovits.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul aitas tänavune alkoholiaktsiisi tõstmine vägijookidel kallineda sarnases tempos toiduga ehk vältida olukorda, kus maksupoliitika suunab inimesi rohkem jooma.


«Ei saa pidada õigeks riigi maksupoliitikat, mis eelistab alkoholi tarbimist toiduainete tarbimisele,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil.

«Oma maksupoliitiliste meetmetega suunasime veel 2007. aastal inimesi justkui enamale alkoholitarbimisele.»

Ansip võrdles 2002. ja 2007. aastat ning tõdes, et kui viie aastaga kallines tarbijahinna indeks 21 protsenti, siis kange alkohol vaid 1,5 protsenti. Toiduainete hinnad kasvasid samal ajal aga 22 protsenti.

Ansipi sõnul on tänavu kasvanud alkoholi hind THIga laias laastus sarnasemas rütmis, kuid siiski aeglasemalt kui toidu ja mittealkohoolsete jookide hind.

«Ei ole kindlasti õigustatud praegu rääkida sellest, et alkoholitootjatele on tehtud ülekohut. Alkoholi hinnad on kasvanud aeglasemalt kui tarbijahinna indeks, aeglasemalt kui toiduainete hinnad.»

Riigieelarvet halvenenud majandusoludele kohandada püüdev valitsuskabinet leppis eile kokku, et tuleva aasta 1. juulist tõuseb nii kange kui ka lahja alkoholi aktsiis. Kui tänavu on see juba tõusnud 30 protsenti, siis uuel aastal tõuseb see esialgse plaani järgi umbes 15 protsenti. Sellega võidetakse aastas juurde 130 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles