Nigel suvi sunnib Rootsi maasikamüüjaid meeleheitlikele tegudele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad
Maasikad Foto: SCANPIX

Rootsi põllumajandus-kaubanduskoda on lubanud minna kohtusse maasikamüüjate vastu, kes on laborianalüüside põhjal müünud kohaliku maasika pähe tegelikult importmarju.

Juulikuu alguses ilmnes, et paljud Rootsi maasikamüüjad on püüdnud kehvast ilmast tingitud nigelat kohalikku maasikasaaki suurendada ebaseaduslike võtetega, vahendab Local.

Nimelt avaldas just siis Rootsi põllumajandus-kaubanduskoda laborianalüüside tulemused, mis näitasid, et mõned sealsed maasikamüüjad olid kohalike maasikate pähe müünud tegelikult imporditud maasikaid, kuivõrd nõudlus kohaliku saagi järele on väga suur.

Pärast 200 maasikamüüja inspekteerimist üle kogu Rootsi saatis koda tosinkond näidist Saksamaa kõrgtehnoloogilistesse laboritesse analüüsimiseks. Täna teatasid koja inspektorid, et ainult ühe näidise puhul kinnitasid laborianalüüsid, et tõesti oli tegemist Rootsi päritolu maasikatega.

«Meil ei ole kunagi varem olnud nii palju selliseid juhtumeid – viimased kaks näidist saatsime just paar päeva tagasi analüüsimiseks,» märkis Waldemar Ibron Rootsi põllumajandus-kaubanduskojast Rootsi uudisteagentuurile TT.

Analüüside tegemisel kasutati tehnoloogiat, mis määrab ära marjade päritolu nende molekulaarset struktuuri arvesse võttes. Selle juures võrreldakse tulemusi rahvusvahelises andmebaasis olevatega.

Kuue võetud proovi tulemused ei ole veel teada. Kahe puhul tehti kindlaks, et need marjad pärinevad väljastpoolt Rootsit ja ainult ühe puhul on kinnitust leidnud nende Rootsi päritolu. Ülejäänute päritolu ei ole seni õnnestunud määrata.

Rootsi põllumajandus-kaubanduskoda on otsustanud anda võltsmarju müünud maasikamüüjad kohtusse. «Üldiselt on väga ebatavaline, et selliste juhtumite puhul kohtusse minnakse, aga kuna tegemist on tõsiste juhtumitega ja analüüside tulemused on väga usaldusväärsed, siis oleme otsustanud selle sammu ette võtta,» märkis Ibron.

Koja pressiesindaja Kristina Mattson soovitas kuu alguses rootslastel, kes kohalikke maasikaid osta tahavad, olla maasikate ostmisel väga tähelepanelik. Tema sõnul peaksid kohalikud marjad olema kallimad, samuti peaks ohumärgiks olema ka see, kui väidetavalt kohalikku päritolu maasikate hinnavahe tundub liiga suur.

Seega, kui karp – väidetavalt Rootsi päritolu maasikaid – maksab 15 Rootsi krooni ehk 1,56 eurot ja on kõrvuti maasikakarbiga, mille hind on hoopis 45 Rootsi krooni ehk 4,7 eurot, siis on üpris suur tõenäosus, et odavamas karbis ei ole tegelikult kohalikku päritolu marjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles