Märt Ots: Eesti kartellipoliitika on üks karmimaid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokuratuur uurib kartellikahtlustust.
Riigiprokuratuur uurib kartellikahtlustust. Foto: Urmas Nemvalts

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles ETV saates «Kahekõne», et Eesti on üks Euroopa Liidu kõige karmima kartellipoliitikaga riike.

«Kartellikokkulepe on kriminaalkuritegu ainult kolmes Euroopa Liidu riigis – Eestis, Iirimaal ning Inglismaal,» ütles Ots. «Juba see näitab, et karistus on karm, sest inimesele jääb ju eluks ajaks kriminaalkurjategija jälg külge.»

«Kui me üldse kartellivastast võitlust vaatame, siis maailmas on kaks koolkonda. Esiteks Ameerika koolkond, kus on väga raskesti karistatavad kuriteod. Euroopas on kartellikuritegude karistused reeglina trahvidepõhised,» selgitas Ots. «Eesti on pigem valinud sellise ameerikaliku lähenemise viisi.»

Ots rääkis, et alates uue konkurentsiameti moodustamisest 2008. aastal, on olnud menetluses umbes 15 kartellikuritegu. «Kui me vaatame perioodi, mis oli enne seda, siis olid tõesti ainult üksikud juhtumid. «Ma arvan, et siit võib teha järelduse, et meil kasutatavad menetlused on efektiised ja kuna Eesti on valinud selle tee, et võidelda kartellide vastu kriminaalmenetlusega, siis see ilmselt on ikkagi kõige efektiivsem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles