Tsahkna: ettevõtjate heakskiiduta maksuameti seadus valitsusse ei jõua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Margus Tsahkna sõnul saab maksuametile lisaõiguste andmine toimuda vaid koostöös ettevõtjatega ja ilma ettevõtjate organisatsioonide heakskiiduta seadust valitsusse ei viida.

«Mingit ausate ettevõtjate olukorda halvendavat seadust me valitsusse ei vii. Maksuametile lisaõiguste andmine saab toimuda vaid koostöös ettevõtjatega, kelle huvides on aus ja madala bürokraatiaga maksukeskkond,» ütles Tsahkna BNSile.

«Riigi poolt maksude kogumiseks rakendatavad meetmed ei saa olla ausaid ettevõtjaid ahistavad,» lisas ta.

«Nagu olen ka varasemalt öelnud, on meie eesmärk vähendada liigset bürokraatiat ning muuta ettevõtluskeskkond lihtsamaks ning läbipaistvamaks. Peame oma ausalt makse maksvaid ettevõtjaid riigi poolt toetama,» sõnas Tsahkna.

«Leppisin rahandusminister Sven Sesteriga kokku, et ilma ettevõtjate organisatsioonide heakskiiduta seadust valitsusse ei vii. Eelnõu on läinud kooskõlastusringile, mis tähendab, et kõik ettepanekud on oodatud,» märkis ta.

Reedel saatis rahandusministeerium kooskõlastusringile eelnõu, mis annaks maksu- ja tolliametile (MTA) muuhulgas õiguse pärida klientide kohta andmeid sideettevõtetelt ning siseneda maksumenetluse raames maksukohustuslase kinnistule.

Maksurikkumiste tõhusamaks ennetamiseks ja ärahoidmiseks antaks maksuhaldurile õigus põhjendatud kahtluse korral läbi viia üksikjuhtumi kontroll. Samuti antakse maksuhaldurile õigus saada sideettevõtjatelt teavet klientide andmete kohta, selgub eelnõu seletuskirjast.

Muudatus ei võimalda maksuhalduril saada sideettevõtjalt sidega seonduvaid metaandmeid ega ligipääsu sidevõrgule. Seetõttu ei riiva teabe andmise kohustus rahandusministeeriumi kinnitusel sõnumisaladust. Sidevõrgule on maksuhalduril juurdepääs väärteomenetluse ja jälitusmenetluse läbiviimisel.

Eelnõuga sätestatakse ka MTA õigus saada maksurikkumise riski hindamiseks vajaminevaid andmeid teistelt riigi andmekogu vastutavatelt või volitatud töötlejatelt.

Samuti seisab eelnõus säte, mis annab MTA-le õiguse maksukohustuslase nõusolekuta vaadelda tema valduses olevat majandus- või kutsetegevusega seotud vallasasja, mis ei asu maatükil, ehitises või ruumides, kus toimub maksukohustuslase majandus- või kutsetegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles