Prognoos: naftal jääb 100 dollarit ületamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kuigi turud ootavad tulevaks aastaks naftahinna tõusu üle 100 dollari barrelist, ennustab maailma juhtiv naftamaakler, et kerkimine tuleb tagasihoidlikum ja peatub 85 dollari juures.


Šveitsis baseeruva Vitoli tegevjuht Ian Taylor ütles, et üldiselt arvatakse nii: 70 ja 85 dollari vahemikku jääv barrelihind peaks ühelt poolt täitma tootjate vajadused, teiselt poolt aga olema ka tarbijatele vastuvõetav.

«Meie nägemuses tõusevad hinnad 2011. aasta jooksul antud vahemiku ülemise servani,» kirjutab ta  Financial Timesis. Samas hoiatas Taylor, et ületootmise ja ka naftatöötlemise liigsuure võimsuse tõttu kõiguvad hinnad tuleval aastal üsna vähe.

«Täna on lagi üsna hästi paigas. 2008. aasta keskel, kui hind 150 dollari juures ära käis, ei olnud sellist ülempiiri lihtsalt olemas,» lisas ta.

Väljaspool energiatööstust ei teata Vitolist suurt midagi, kuid firma kaupleb üle 5 miljoni barreli naftaga päevas. Mis võrdub Saksa, Prantsuse ja Itaalia päevase impordiga.

Vitoli ennustustel on kaalu, kuna firma paikneb keset globaalseid naftavooge ning suudab tänu laiapõhjalistele ärisuhetele hinnatsükleid hästi ette aimata.

Vitol domineerib globaalset energiakaubandust koos selliste maakleritega nagu Glencore, Trafigura, Gunvor ja Mercuria, lisaks on suures pildis naftafirmad BP, Royal Dutch Shell ja Total.

Esialgsetel andmetel jättis OPEC tänasel kohtumisel Viinis tootmistasemed muutmata.

Koosolekut juhatanud Ecuadori energeetika- ja maavarade minister Wilson Pastor-Morris ütles eile, et tootmistasemete suhtes valitseb konsensus. Ta lisas, et OPEC on praeguste hindadega rahul. USA naftafutuurid tõusid eile 83,30 dollari peale.

Taylori sõnutsi aeglustub nõudluse kasv 2011. aastal 1,3 miljonile barrelile päevas. Tänavune number on 1,6 miljonit.

Ta lisas aga, et väljastpoolt OPECit tulev tarne kasv aeglustub samuti, erinevalt tänavusest 1,3 miljonist barrelist päevas hakkab tuleval aastal sealt lisanduma vaid 0,6 miljonit barrelit päevas.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles