Opositsioon: oravad närivad gaasiaktsiisiga oksa, millel ise istuvad

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Mänd.
Tarmo Mänd. Foto: Toomas Huik.

Opositsioonipoliitikud kritiseerivad teravalt valitsuse otsust tõsta eelarveaukude lappimiseks gaasiaktsiisi.

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik ütles, et gaasiaktsiisi tõstmine on järjekordne näide, kuidas Reformierakond ajab käe sügavale inimeste taskusse ning suretab Eestis välja ettevõtlust.

«Näib, et Venemaa peaminister Putin on gaasi hinda tõstes ja peaminister Ansip sellele aktsiisi lisades, leppinud kokku ühises maksupoliitikas,» ütles Seppik. «Ansipi poliitika viib Eesti rahva väljasuremiseni. Oravad närivad oksa, millel ise istuvad»

Seppiku sõnul on juba mitmed ettevõtjad tõdenud gaasiaktsiisi tõstmisest tulenevat kahju, mis võib tähendada ettevõtte tegevuse lõpetamist ja töötajate koondamist.

«Elanikele viib Reformierakond postkasti sadade kroonide võrra suurema küttearve,» märkis Seppik.

Seppik ütles, et peaminister Ansip ajab järjekindlalt Eesti riiki pankrotti. «Käsikäes erinevate hinnatõusudega kärbitakse avalike teenuste hulka,» selgitas Seppik. «Küttearve suureneb, ravimite ja muude kaupade käibemaks kasvab, aga
politsei ja tuletõrje kättesaadavus muutub paljudele unistuseks ning bussiga sõit
üksnes nostalgiliseks mälestuseks.»

Seppik ütles, et Reformierakonna lubatud maksuvabad reeded muutuvad peatselt
paastureedeteks.

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe, rahvaliitlase Tarmo Männi hinnangul näitab valitsuskabineti eilne otsus tahet iga hinna eest valitseda, jättes tähelepanuta ettevõtluse elavdamise ja inimeste toimetuleku võime. Eilne´otsus näitab valitsuse suutmatust riiki kriisist välja tuua.

«Valitsuse eelarvepoliitika ja soov iga hinna eest täita ebareaalseid valimislubadusi on viinud riigi majanduslanguseni,» ütles Mänd ja lisas, et eilsed otsused kinnitavad valitsuse jätkamist endisel kursil.

Maagaasi neljakordne aktsiisi tõus ja teiste kaudsete maksude suurendamine toob kaasa olulise hinnatõusu, mis annab tarbijale väga valusa löögi ning põhjustab inflatsiooni.

Mänd meenutas, et kütuse aktsiiside tõstmine Euroopa Liidus nõutust kaks aastat varem ja elektriaktsiisi tõstmine kolm korda kõrgemas mahus jättis Eesti ettevõtted Euroopa riikide hulgas konkurentsivõimetumasse olukorda ning põhjustas hüppelise inflatsiooni.

Tarbimismaksude kasvatamine suurendab majanduslangust veelgi ning vähendab elanikkonna toimetulekut, lisaks seatakse löögi alla turism ja hotellimajandus.

«Valitsus ei arvesta rahva toimetuleku võimega ning unustab, et riik on rahvale, mitte vastupidi,» lausus Mänd.

«Praeguses majandusolukorras on täiesti vale tõsta käibemaksu, sest see suurendab inflatsiooni veelgi ja toob kaasa kodumaise nõudluse vähenemise, mis ongi viinud majanduslanguseni,» märkis Mänd. «Majutusasutuste käibemaksu tõstmine on lubamatu, sest see seab löögi alla suure osa ekspordist ning annab tagasilöögi turismindusele kui sisemajanduse kogutoodangus osatähtsuselt olulisele valdkonnale.»

Männi meelest peaks valitsus majanduse elavdamiseks ja arengut soodustava eelarvepoliitika taastamiseks korrigeerima oma valimislubadusi ja lõpetama tarbimismaksude suurendamise poliitika. Arengut soodustava eelarvepoliitika taastamiseks on oluline leida õige otseste ja kaudsete maksude proportsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles