Põltsamaa Felix oli sunnitud tooma turule uue ketšupi, sest vana retsepti järgi tehtud toodet pole võimalik ilma maitset muutmata tervislikumaks teha.
Tuntud toodet pole võimalik tervislikumaks teha
«Ostjad on teatud kindla maitsega harjunud ja selleks, et ketšupis soola kogust vähendada, tuli meil teha uus toode,» rääkis Felixi turundusjuht Marek Viiol. Felixi enimmüüdud ketšupi tunneb ära kollase korgi järgi ja selles on 100 grammi toote kohta 2,5 grammi soola. Uues rohelise korgiga ketšupis on soolasisaldus 1,4 grammi, ka sisaldab see vähem suhkrut.
Viioli sõnul oli ainus võimalus soolasisalduse vähendamiseks muuta retsepti, harjumuspärase maitse saavutamiseks lisati sinna veelgi enam tomateid.
Kuigi sool on ka konservant, siis Viioli sõnul on vähendatud soolasisaldusega ketšupi säilivusaeg sama pikk kui Felixi juba müügil oleval tomatiketšupil. «See on võimalik tänu nüüdisaegsele kõrgetasemelisele tehnoloogiale ja pikaajalisele kogemusele, mistõttu ei pea ka tootele lisama säilitusaineid,» selgitas Viiol.
Soola- ja suhkrusisaldus eri ketšupites
Toode | Tomatite sisaldus | Soola 10 gr kohta | Suhkrut 100 gr kohta |
Hellmansi ketšup | 151 grammi tomateid 100 gr kohta | 1,8 gr | 22 gr |
Heinzi ketšup | 148 gr tomateid 100 gr kohta | 1,8 gr | 22,8 gr |
McDonaldsi ketšup | 73% tomatipüreed | 2,1 gr | 24,4 gr (kõik süsivesikud kokku, sh suhkur) |
Meira ketšup | 80% tomatipüreed | 2,2 gr | 18 gr |
Felixi tavaline ketšup | 33,9% tomatipastat | 2,5 gr | 16 gr |
Felixi vähendatud soola- ja suhkrusisaldusega ketšup | 85% tomatipasta | 1,7 gr | 5 gr |