ELAK andis mandaadi Kreeka abipaketi kõneluste pidamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid ja Kreeka lipp
Euromündid ja Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon (ELAK) otsustas reedesel istungil toetada institutsioonidele mandaadi andmist Kreeka kolmanda abipaketi kõneluste pidamiseks.

ELAK andis valitsusele nõusoleku, et Eesti esindaja Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) juhatajate nõukogus toetab põhimõttelist finantsabiotsust Kreekale stabiilsustoetuse andmiseks laenu vormis. Nõusolek on tingimuslik ja rakendub juhul, kui Euroopa Komisjon ja teised institutsioonid kinnitavad Kreekale seatud eeltingimuste täitmist.

ELAK toetas ka Kreekale Euroopa Liidu eelarve tagatisel toimiva Euroopa finantsstabiilsuse mehhanismi lühiajalise laenu andmist seitsme miljardi euro ulatuses eeltingimuste täitmisel. Laenu lisatagatisteks kasutatakse eurosüsteemi väärtpaberiprogrammi Kreeka võlakirjade tulu, mille euroala riigid on 2014. aastal kandnud Euroopa stabiilsusmehhanismi eriarvele.

«ELAKis läks läbi Kreeka abiprogrammi jätkamise küsimus. Vastu olid vaid Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Keskerakond,» teatas ELAKi aseesimees ja EKRE liige Jaak Madison sotsiaalmeedia vahendusel, vahendab BNS

«Intensiivsed arutelud. ELAK uuendas mandaati läbirääkimiste alustamiseks,» teatas rahandusminister Sven Sester sotsiaalmeedia vahendusel.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling kommenteeris: «Kreeka euroalast lahkumine ei ole lahendus, see tähendaks sadadesse miljonitesse ulatuvat kahju ja võib viia Euroopa ulatuslikku kriisi. Ka võla mahakirjutamine ei oleks lahendus. Ainuke võimalus on nõuda Kreekalt reformide jätkamist ja toetada riiki laenuandmise kaudu.»

Palling lisas, et läbirääkimistega ei teki Eestile varalisi kohustusi. Kui nende tulemusel valmib vastastikuse mõistmise memorandum, siis selle heakskiitmiseks on vaja riigikogu täiskogu toetust.

ESMi juhatajate nõukogu arutab läbirääkimiste alustamisega seonduvat oma tänasel istungil, kus Eestit esindab rahandusminister Sven Sester. Läbirääkimiste eesmärk on määrata vastastikuse mõistmise memorandumis kindlaks need finantsabiga seotud tingimused, mida Kreeka stabiilsustoetuse saamiseks peab täitma.

Läbirääkimiste tulemusel valmiva vastastikuse mõistmise memorandumi heaks kiitmiseks vajavad Eesti esindajad riigikogu täiskogu toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles