Tööpakkumisi pole nii palju, kui näitab statistika

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Töötukassa vahendusel sadat töötajat otsinud turvaettevõttel Skara­beus oli tegelikult vaja palgata vaid 15 inimest.


Töötukassa kodulehe tööpakkumiste tabelis oli veel eile hommikul kirjas, et kaubamärgi Skarabeus all tegutsev OÜ K-Valve otsib sadat turvatöötajat, kelle ülesandeks saab objektide valve ja kaitse.

«Sadat me päris ei otsi,» rääkis aga K-Valve Tallinna osakonna tegevjuht Tiit Kübarsepp. «Sada on kirjas sellepärast, et kui panime sinna täpse arvu, mida meil vaja oli, ehk küsisime 15 inimest, siis meile tuligi kohale 15 inimest, kellest 13 praakisime kohe välja, ja rohkem ei tulnudki kedagi.»

Töötukassa korrigeeris

Kübarsepa sõnul jäi mulje, et tulenevalt töötukassa tarkvarast ei tulegi 15 tööpakkumisele rohkem kui 15 vastust.

«Ja kui pärast hakkasime vaatama töötukassa kodulehelt, siis tuli välja, et meie kuulutust ei olegi enam,» lisas Kübarsepp. «Siis esitasime pakkumise uuesti, eeldades, et kui panna sada, siis saame nii palju inimesi, kui on vaja.»

Saanud Postimehelt teada, et K-Valve tööpakkumiste arv ei vasta tegelikkusele, võttis töötukassa osaühingu esindajaga kohe ühendust. Õhtuks oli töötukassa kodulehel juba kirjas, et K-Valve otsib 15 töötajat.

K-Valve 85 olematut vakantsi ei kajastu homme enam ka töötukassa nädalastatistikas, kus viimasel ajal on turvatöötajatele tööpakkumiste arv olnud ebatavaliselt suur. Selliseid olematuid vakantse, mis tööpakkumiste arvu tegelikust suuremana näitavad, võib aga olla veelgi.

Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu selgitas, et neil pole võimalik kontrollida, kas ettevõttel on tõesti vaja nii palju töötajaid, kui ta kuulutab. Suuremate tööpakkumiste puhul küsib töötukassa küll ettevõttelt üle, kas neil tõesti on nii palju vabu töökohti. Ei saa aga välistada, et ettevõte annab töötukassale valet infot.

«Küsisime K-Valvelt septembris üle ja nad kinnitasid, et otsivad sadat töötajat,» oli Vanatalu nördinud.

Võimalik, et K-Valve sai esialgu väga vähe kandideerimisavaldusi, sest oli töötukassa teenust valesti mõistnud.

15 töötajat leitud

«Avaliku konkursi puhul pole avalduste arv kuidagi piiratud, eelvalikuga konkursi puhul saab ettevõte kirja panna, palju võib töötukassa kandidaate neile suunata,» selgitas Vanatalu. Nüüdseks aga on töötukassa tema sõnul K-Valvele suunanud juba ligi 200 kandidaati.

Inimesed, kes veel K-Valve töökohtadele kandideerimist kaaluvad, peaksid arvestama, et suurt lootust tööd saada neil pole, sest ka praegused 15 pakkumist on üleval pigem igaks juhuks.

Nimelt ütles Kübarsepp, et varem otsitud 15 töötajat on nüüdseks leitud. Sellegipoolest ei pidanud K-Valve Tallinna osakonna tegevjuht vajalikuks tööpakkumist töötukassa kodulehelt eemaldada.

Samas ei näinud ta vajadust tööpakkumist töötukassa kodulehelt eemaldada. «See [et töötajad praeguseks leitud on] ei tähenda, et meilt keegi ei taha ära minna,» lausus ta. «Väike [personali] voolavus on kogu aeg olnud.»

Tööpakkumised

7. oktoobril pakuti töötukassa vahendusel 2264 töökohta. Enim nõutud ametid:

•    elektri- või elektroonikaseadmete koostaja    124

•    turvatöötaja    123*

•    veoautojuht    115

•    tekstiili, rõivaste, tekkide jms masinõmbleja    91

•    majaehitaja, üldehitaja    85

*) Eile oli pakkumisi 85 võrra vähem

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles