Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kuidas ise kamajahu valmistada?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Maiken Mägi
Copy
Kama ettevalmistamine.
Kama ettevalmistamine. Foto: Postimees

Üldiselt oleme harjunud, et kamajahu on poes saadaval ja valmis meelepärase lisandiga kokku segamiseks, ent perenaised valmistasid seda edukalt ka ise.

1931. aasta Eesti Naise novembrinumbris soovitati kama tehes võtta 2 kg nisuteri, 2 kg rukkiteri, 3 kg kaeru, 1‒2 kg kollaseid herneid, 0,5‒1 kg ube, 1 kg odrateri ning mõni peotäis soola. Soovi korral võib oad, rukki, nisu või muu välja jätta.

1. Vili pane eelmisel päeval külma veega likku, soovitatavalt iga liik eraldi.

2. Järgmisel päeval keeda väheses vees natukese soolaga ja teri segades, kuni need on pehmed.

3. Nõruta sõelal ja pane kuuma ahju kuivama (kõik korraga ei mahu!). Algul ära ahju ust kinni pane, pärast juba võib. Esialgu sega vilja tihedamini, pärast harvemini, kuni terad on kuivad.

4. Kuivatatult sega viljad kokku ja vii veskile. Seal jahvatakse terad hästi peeneks ja sõelutakse.

Hea teada: hoia kamajahu kaanega nõus.

Retsept on pärit Lia Virkuse ja Pille Endeni raamatust Kama. Eesti rahvustoit.

Tagasi üles