Üldiselt oleme harjunud, et kamajahu on poes saadaval ja valmis meelepärase lisandiga kokku segamiseks, ent perenaised valmistasid seda edukalt ka ise.
Kuidas ise kamajahu valmistada?
1931. aasta Eesti Naise novembrinumbris soovitati kama tehes võtta 2 kg nisuteri, 2 kg rukkiteri, 3 kg kaeru, 1‒2 kg kollaseid herneid, 0,5‒1 kg ube, 1 kg odrateri ning mõni peotäis soola. Soovi korral võib oad, rukki, nisu või muu välja jätta.
1. Vili pane eelmisel päeval külma veega likku, soovitatavalt iga liik eraldi.
2. Järgmisel päeval keeda väheses vees natukese soolaga ja teri segades, kuni need on pehmed.
3. Nõruta sõelal ja pane kuuma ahju kuivama (kõik korraga ei mahu!). Algul ära ahju ust kinni pane, pärast juba võib. Esialgu sega vilja tihedamini, pärast harvemini, kuni terad on kuivad.
4. Kuivatatult sega viljad kokku ja vii veskile. Seal jahvatakse terad hästi peeneks ja sõelutakse.
Hea teada: hoia kamajahu kaanega nõus.
Retsept on pärit Lia Virkuse ja Pille Endeni raamatust Kama. Eesti rahvustoit.