Koduomanikud: gaasiaktsiisi tõstmine on vastutustundetu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks soojusallikas on radiaator.
Üks soojusallikas on radiaator. Foto: Andres Teiss.

Koduomanikke ühendav Eesti Omanike Keskliit peab valitsuse plaani tõsta 2009. aasta 1. juulist gaasiaktsiisi vastutustundetuks, kuna aktsiisitõus kajastub lisaks gaasiarvetele ka kümnete tuhandete inimeste küttearvetel.


Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul on niigi tõusvate gaasi- ja küttehindade ning jaheneva majanduse tingimustes riigi poolt vastutustundetu koduomanikke järjekordse hinnatõusuga karistada. Gaasile ja küttele tehtavatest kulutustest pole võimalik valikuliselt loobuda, seega avaldab see samm eriti tugevat mõju madalama sissetulekuga koduomanikele.



«Seoses Gazpromi poolt Eesti Gaasile müüdava maagaasi hinnatõusuga kallinevad sügisest küte ja gaas kodutarbijale niigi kuni 40 protsenti. Hinnatõusu mastaapsust näitab tõsiasi, et ainuüksi Tallinna Kütte sügisene hinnatõus kergitab tarbijahinna indeksit pea 0,6 protsenti,» teatas Madiberk.



Madiberki sõnul on gaasiaktsiisi tõusu puhul viide Vene gaasi osakaalu vähendamisele energiabilansis ning seeläbi tõusvale energiajulgeolekule kohatu. Elamute lahtiühendamine gaasi- või küttevõrgust nõuab küttesüsteemide põhjalikku ümberehitamist, nii suureks investeeringuks puuduvad korteri- ja majaomanikel aga vajalikud vahendid.



«Riik peaks keskenduma jätkusuutliku ning tervikliku energiapoliitika väljatöötamisele, mis vähendaks Vene gaasist tulenevat julgeolekuriski ja hinnasurvet,» sedastas Madiberk, lisades, et kohatu on ootus muuta koduomanikele rakendatava lisakoormise kaudu Eesti energiabilanssi.



Eesti Omanike Keskliit on kodanikuorganisatsioon, mis ühendab tänaseks üle 12 000 maja- ja korteriomaniku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles