Saudi Araabia võtab odava nafta tõttu kõvasti laenu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz. Foto: -/AFP

Saudi Araabia on viimase aasta jooksul laenanud kohalikelt turgudelt 4 miljardit dollarit, kuna naftahinnad on oluliselt kukkunud.

Saudi Araabia müüs esimest korda viimase kaheksa aasta jooksul võlakirju ning kasutab reserve, et hoida valitsuse kulutusi ja katta oodatust suuremat defitsiiti, vahendab Financial Times Saudi Araabia rahandusagentuuri juhti Fahad al-Mubaraki.

Saudi Araabia plaanib laenamist suurendada. Analüütikud ennustavad selle aasta defitsiidiks ligikaudu 130 miljardit dollarit. Saudi Araabia valitsus on palkade maksmiseks, eriprojektideks ja Jeemeni sõjaks võtnud kasutusele suured välisvaluutareservid, mis ulatusid eelmisel aastal 737 miljardi dollarini.

Uue kuninga Salman bin Abdulazizi kehtestatud lisatasud riigitöötajatele ja sõjaväelastele lisavad riigi varadele veelgi survet.

Saudi Araabial on eelarve tasakaaluks vaja, et nafta hind oleks 105 dollarit barreli eest, kuid selle aasta arvestuslik keskmine hind on 58 dollarit barrelilt. Kui valitsus jätkab äri tavapärasel moel, siis ammendavad nende reservid end oodatust kiiremini – aastaks 2018 või 2019, tõdes fondijuht John Sfakinakis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles