Rikkad on riikides südamest teretulnud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed riigid kohandavad oma maksusüsteemi rikaste ettevõtjate jaoks.
Mitmed riigid kohandavad oma maksusüsteemi rikaste ettevõtjate jaoks. Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Läinud nädalal selgitas Briti rahandusminister George Osborne rahvale uusi maksureegleid, mis aitavad välismaalastel «panustada meie majandusse». Minister rõhutas, et Suurbritannia pole ainus maa maailmas, mis rikaste ees punase vaiba lahti rullib, kirjutab Financial Times.

Mõned päevad tagasi tegi Küpros teatavaks kava lisada oma maksurežiimile «alalise asukoha» klausel. Välismaalastele on maksude osas vastu tulnud Portugal, Iisrael ja isegi Prantsusmaa.

Nagu Suurbritannias, on ka Šveitsis tekkinud surve maksureegleid välismaalaste vallas õiglasemaks kõpitseda, kuid kaotatud neid erandeid ei ole.

Rahakate välismaalaste ligitõmbamisel ei piirduta aga maksuprivileegidega. Kasvav arv riike – sh pool Euroopa Liitu – tegelevad elamislubade müügiga. Väiksem kuid kiiresti kasvav grupp müütab passe.

Alates finantskriisist on pass-raha-eest skeemid stabiilsel tõusuteel. Küprose puhul oli seos otsene: jõukatele välismaistele investoritele pakuti kodakondsust kompenseerimaks kaotsiläinud summasid pangaarvetel.

Ühte populaarsematest investeerimisprogrammidest pakub pisike Kariibi mere riik Antigua. Nad müüvad end kui «365 türkiissinise ja puhta plaažiga» troopilist paradiisi, mis ühtlasi võimaldab potentsiaalsetele kodanikele viisavaba reisimist 130 riiki.

Oma uutelt kodanikelt ei oota Antigua muud, kui et nood saart iga viie aasta tagant viis päeva väisaksid. Alates aastast 2014, kui skeem rakendus, on Antigua passid soetanud enam kui 500 hiinlast ja muud välismaalast.

IMFi andmetel kasvabki kodakondsusse investeerijate seas «jõuliselt hiinlaste osakaal, kellele järgnevad venelased ning – palju väiksemal määral – kliendid Lähis-Idast.»

Maksuõigluse eest võitlev aktivistide grupp Tax Justice Network adub olukorras ohtu. «Elamislubade ja maksusoodustuste müümine on nakkav. See tekitab uue maksuaugu, mis hakkab geograafiliselt levima,» ütles nende liider John Christensen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles