Ajastu lõpp: britid sulevad detsembris viimase maa-aluse söekaevanduse

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anonüümse briti kunstniku poolt kujutatud söekaevandus aastast 1820.
Anonüümse briti kunstniku poolt kujutatud söekaevandus aastast 1820. Foto: TopFoto/SCANPIX

Detsembris suletakse viimane Suurbritannia maa-alune söekaevandus. See tähendab, et tööstus, mis on viimased 300 aastat alates industriaalrevolutsioonist riigi majandust kasvatanud, vajub kaduvikku, kirjutab Bloomberg.

Suurbritannia viimane maa-alune kaevandus Põhja-Inglismaal Kellingley´s suleb oma uksed 15. detsembri paiku, teatas söekaevandaja U.K Coal Holdings. Ettevõtte Thoresby´s asuv kaevandus lõpetas tegevuse eile.

Kellingley kaevanduse sulgemine on viimaseks sammuks kunagise võimsa tööstusharu kadumisel. Sada aastat tagasi oli kokku 3000 kaevanduses tööl umbkaudu miljon inimest, kuid viimastel aastakümnetel on kogu tööstusharu kiirelt hääbunud. Briti söetootjate liidu andmetel on Briti elektritootjad alates 2000. aastast ostnud suurema osa söest odavama hinna tõttu sisse välisriikidest.

Suurbritannias kaevandatavat sütt kasutatakse elektri- ning terase tootmiseks, lisaks läheb seda vaja väetiste ning plastide tootmisel ning meditsiinis.

«Briti söetööstus on viimased neli aastakümmet olnud pidevas strukturaalses languses,» kommenteeris Bloombergile Pariisi Societe Generale SA analüütik Paolo Coghe. «See ei ole enam piisavalt tugeval positsioonil, et vastu pidada pikale madalate hindadega perioodile, nagu praegu.»

Juuni lõpu seisuga oli Suurbritannias kolm toimivat maa-alust söekaevandust, lisaks kahele eelpoolmainitule veel Hatfieldi kaevandus Põhja-Inglismaal. Hatfield lõpetas tootmise 30. juunil, kuna ei saanud valitsuselt järgmiseks suveks planeeritud sulgemise kulude katteks lisarahastust.

Aprillis oli maa-aluste kaevanduste osakaal kogu Briti söetootmisest 38 protsenti, ülejäänud 62 protsenti moodustas avatud tüüpi kaevanduste toodang. Eelmisel aastal oli riigis alles 26 avatud kaevandust, mis asuvad põhiliselt Šotimaal.

Maailma söehinnad on viimasel ajal olnud selges languses, kuna pakkumine ületab nõudlust. Hiina vähendas söeimporti eelmisel aastal 10 protsenti ning Bloombergi hinnangul võib käesoleval aastal languseks olla lausa 42 protsenti. 

Maailma viis suurimat tootjat, nende seas Austraalia, Kolumbia ja Venemaa vähendasid teises kvartalis tarneid eelmise aastaga võrreldes 5,5 protsenti 218 miljoni tonnini, samal ajal kui kaheksa suurimat importriiki ostsid mullusega võrreldes 6,5 protsenti vähem sütt ehk 150 miljonit tonni.

Võrdluseks - rekordilisel 1913. aastal tootis Suurbritannia kokku 287 miljonit tonni sütt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles