Lugeja küsib: kas tööandja võib sundida haiguslehel olles töötama?

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötades arvutiga.
Töötades arvutiga. Foto: Panther Media/Scanpix

«Olen hetkel rangluu murruga haiguslehel, parem käsi on täiesti rivist väljas. Kuna minu töö ei seisne ainult arvuti kasutamises, siis olen haiguslehel üsna kaua. Probleem on aga selles, et mul on raske vasaku käega isegi arvutit kasutada, tööandja aga palub mul pidevalt kodus aruandeid ja üsna mahukaid raporteid koostada,» kirjutas lugeja.

«Ta on mul palunud isegi töö juures käia. Kuna muretsen oma töökoha säilimise pärast, siis olen talle ka paar korda vastu tulnud. Kuidas aga ma sellises olukorras seadusesilmis käituma pean ja kuidas tööandja saab mulle minu töötunnid haiguslehe ajal hüvitada?» küsis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni teabeosakonna juhataja Kristel Plangi.

Kui töötaja viibib haiguslehel ehk on ajutiselt töövõimetu, on tal õigus keelduda tööülesannete täitmisest ning tööandjal puudub kohustus maksta selle aja eest töötasu. Tööandja ei tohi lubada haiguslehel olevat töötajat tööülesandeid täitma. Seda enam ei tohi tööandja töötajalt nõuda, et ta tööle tuleks. Tuleb arvestada, et vastavalt ravikindlustuse seadusele ei ole töötajal õigus saada töövõimetuse hüvitist, kui  ta täidab ajutise töövõimetuse ajal töökohustusi ja saab selle eest sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu.

Seega kui viibite haiguslehel, ei tohi te töökohustusi täita ning tööandja vastavale nõudmisele peaksite vastama keeldumisega. Kui aga juba asusite töökohustusi täitma, on teil õigus saada töölepingus kokkulepitud töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles