Krugman: Kreeka «ei» pakub neile pääsetee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman.
Paul Krugman. Foto: SCANPIX

Kreeka «ei» pakub riigile pääsetee võlausaldajate soovitud aadrilaskmisest , kirjutas New York Timesi kolumnist Paul Krugman.

Ta kirjutas, et võlausaldajate sõnul tähendab Kreeka «ei» irratsionaalsuse ja vastutustundetuse võitu mõistliku tehnokraatliku arusaamise üle, vahendab New York Times.

«Kuid selline tülinorimine, Kreeka hirmutamine üleüldise kaose ning pankade rahastamise lõpetamisega koos peaaegu varjamatu sooviga lükata praegune valitsus kohalt, oli häbiväärne aeg Euroopale, mis väidab end olevat demokraatlike põhimõtete uskuja,» kirjutas Krugman. See oleks olnud kohutav pretsedent, kui Euroopa oleks õnnestunud – isegi juhul, kui neil oleks õigus olnud.

Aga Euroopal polnud õigus. «Euroopa isehakanud tehnokraadid on nagu keskaegsed tohtrid, kes nõudsid patsientide aadrilaskmist – ning kui nende ravi tegi patsiendid haigemaks, lasid veelgi aadrit,» kirjeldas Nobeli laureaat. «Jah» oleks Kreekale tema hinnangul tähendanud veelgi meetmeid, mis ei ole töötanud ega saagi töötada – kärped kahandavad majandust võlgadest kiiremini, mis teeb kannatused mõttetuks. Nüüd on Kreekal võimalus sellest lõksust pääseda.

Kõige olulisem küsimus puudutab Kreeka panku. Euroopa Keskpank sulges referendumi eel Kreeka ligipääsu abirahale, mis suurendas paanikat ja sundis valitsust rakendama pangapühasid ja kapitalikontrolli. Keskpangal on nüüd kummaline valik – kui nüüd taastub tavapärane finantseerimine, on see samahästi kui tunnistus, et külmutamine oli poliitiline. Ning kui seda ei juhtu, sunnib see Kreekat kasutusele võtma uut valuutat.

Oletame, et tavapärane rahastamine taastub ning panganduskriis lõpeb. Ent kuidas taastada majanduskasvu?

Läbirääkimiste keskne punkt oli Kreeka nõudmine võlaleevenduseks, et majanduse kohal hõluv pilv ära saada. Võlausaldajad keeldusid, ent üks neist, Rahvusvaheline Valuutafond, oli jõudnud järeldusele, et Kreeka ei suuda oma võlga tagasi maksta. Kas nad jõuavad sellele järeldusele nüüd, kus katse vasakpoolset valitsust kohalt viia on ebaõnnestunud?

«Ma ei tea. Ent igal juhul tundub nüüd, et Kreeka lahkumine euroalast on halbadest valikutest parim,» kirjutas Krugman. Kui Kreekal ei oleks eurot, siis saaksid nad devalveerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles