El Niño on tagasi

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hondurasesse on juba jõudnud El Nino poolt tekitatud põud.
Hondurasesse on juba jõudnud El Nino poolt tekitatud põud. Foto: AFP / Scanpix

Nii USA, Austraalia kui ka Jaapani prognooside järgi on pärast mitmeid aastaid tagasi laiaulatuslik ilmastikunähtus El Niño, mis viib toiduhinnad lakke.

El Niño tagasitulek sel suvel sunnib põllumajanduslike toodetega kauplejaid Austraaliast Singapurini valmistuma väikseks saagiks ja suureks hinnakõikumiseks, kirjutab Wall Street Journal.

Eelmine kord esines El Niño 2009-2010 põllumajandushooajal, mil Vaikse ookeani idaosa pinnatemperatuur tõusis nelja kraadi võrra. El Niño ootus on juba viimasel kahel nädalal nisu, maisi ja sojaubade hinna lakke löönud. Austraalia panga hinnangul võib näiteks Austraalia nisutoodang, mis moodustab 14 protsenti kogu maailma ekspordist, langeda kuni poole võrra.

El Niño tekib siis, kui Vaikse ookeani ekvaatori kandis tuuled aeglustuvad või suunda vahetavad. See soojendab vett väga suurel alal, mis omakorda muudab ilma kogu maailmas – tavaliselt vähendab see vihma hulka Austraalias ning Kagu- ja Lõuna-Aasias. Varasematel kordadel on mitte naftaga seotud toorainete hinnad El Niño teatele järgneval aastal tõusnud keskmiselt 5,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles