Soovitusi kodus tekkiva prügi vähendamiseks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi sorteerimist ei tohi suvel unustada.
Prügi sorteerimist ei tohi suvel unustada. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

MTÜ Eesti Pakendiringlus juhatuse esimees Aivo Kangus edastab kolm lihtsat soovitust, millega saame pakendiprügi koguseid vähendada ja seeläbi looduse säästmisele väiksegi panuse anda.

Ostu- ja tarbimisotsuseid teadlikult tehes saab igaüks meist vähendada prügi tekkimist isegi kuni kaks korda. Paraku on inimeste käitumisharjumused tarbimises ja jäätmete sorteerimises suvel sageli kehvemad kui muul ajal. 

Kuna ligi pool kodumajapidamises tekkivatest jäätmetest on erinevad pakendid, aitavad järgnevad soovitused vähendada oluliselt prügi teket ja hakata keskkonnasõbralikumaks tarbijaks. 

Väldi ülepakendamist

Osta korraga suuremas koguses ja loobu tarbetust pakkimispaberist või väikesest kilekotist. Mitmeid tooteid saab eraldi kaaludes pakkida ka ühte kilekotti. Kui oled kilekoti juba võtnud, kasuta seda võimalusel mitu korda, mitte ära viska poest koju saabudes seda prügikasti. Samuti tasuks  suuremad kilekotid asendada näiteks tekstiilist poekottidega. Paljudes kauplustes on müügil ka puuetega inimeste valmistatud tekstiilijäätmetest poekotid, mida ostes teed lisaks heateo.

Eelista keskkonnasõbralikumaid pakkematerjale: paberit, pappi, klaasi või vali taaskasutatav pakend. Mõnda kaupa saab osta ka kodust kaasavõetud nõusse. Osadesse jaekauplustesse on ilmunud ka piimaautomaadid, kus saab ühte piimapudelit taaskasutada.  Mitmed kohvikud valmistavad kliendi soovil kohvi pabertopsi asemel kaasavõetud termoskruusi. Maailmapraktikas on kohvikettide seas levinud viis, et klientidele müüakse või kingitakse korduvkasutatavaid kruuse ning pakutakse erinevaid soodustusi keskkonnasõbralikele klientidele.

Hoidu ühekordsetest nõudest

Suvisel hooajal tekib kiusatus kasutada ühekordseid nõusid. Kuigi piknikul või grillides tundub ühekordsete nõude kasutamine mugavaim variant, koormab lühikese elueaga toodete kasutamine märkimisväärselt keskkonda. Korduvkasutatavaid nõusid tuleks eelistada ka tööl, kus sageli on plastmasstopsid näiteks veeautomaatide juures. 

Paljud ühekordsed toidunõud ei kõdune prügilas, põletades aga eritavad mürgiseid ühendeid. Eelista pika kasutusajaga tooteid, mis ka pärast prügiks saamist uuesti ringlusesse lähevad. Näiteks klaaspudel ringleb 50-60, plastpudel 25-30 korda.

Ära unusta ka suvel sorteerimist

Oluline on jäätmed hoolikalt sorteerida, sest vaid sel moel jõuavad need tagasi ringlusesse. Kuigi aasta-aastalt jäätmeid sorteerivate inimeste hulk suureneb, kiputakse sorteerimise harjumusest näiteks suvekodus viibides võõranduma. Olmeprügi hulka sattunud pakendid ei jõua aga kunagi uuesti ringlusesse - parimal juhul toodetakse neist Irus energiat, ent halvemal juhul lõppeb nende eluring prügimäel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles