Nobel rikkus Statoili rahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili president Helge Lund.
Statoili president Helge Lund. Foto: SCANPIX.

Nobeli rahupreemia omistamine Hiina dissidendile võib kahjustada läbirääkimisi kahepoolse kaubandusleppe sõlmimiseks Norraga, mis oleks esimene liit Hiina ja Euroopa riigi vahel.


Paljud on pidanud käimasolevaid läbirääkimisi peaprooviks tulevastele läbirääkimistele Euroopa Liidu endaga.

Eile kutsuti Norra saadik Pekingis igatahes vaibale, et talle kommunistliku partei pahameel teatavaks teha. Hiina välisministeeriumi sõnutsi «kahjustab autasu Hiina-Norra suhteid».

Ühtlasi on kaalul Norra nafta- ja gaasifirma Statoili ja Hiina energiaettevõtete vahelised koostööplaanid.

Oslo ütleb, et nende meelest ei tohiks autasu suhteid rikkuda, kuna Nobeli komitee tegutseb iseseisvalt ega ole kuidagi valitsusega seotud.

«Norra riigi vastu suunatud meetmed oleksid täiesti põhjendamatud ning ma usun, et kui Hiina selle tee valiks, kahjustaks see ennekõike nende enda reputatsiooni,» ütles Norra välisminister Jonas Gahr Store ringhäälingule NRK.

Nobeli rahupreemia laureaadi valib igal aastal vähemalt viieliikmeline endistest poliitikutest koosnev komitee, mille nimetab Norra parlament. Komitee tööd juhib endine Norra peaminister Thorbjørn Jagland.

Komiteel on ka varem õnnestunud Hiinat oma valikutega ärritada. Nimelt osutus 1989. aastal rahupreemia laureaadiks Tiibeti usujuht dalai-laama – pingutuste eest oma kodumaa vabastamise nimel.

Norra peaminister Jens Stoltenberg ütles, et Norra on Liu küsimust mitmel korral Hiina võimudele meelde tuletanud ning kavatseb ka edaspidi oma suhetes Hiinaga – mis on «head ja ulatuslikud» – inimõigustele tähelepanu juhtida.

Statoilil, millest kaks kolmandikku kuulub Norra valitsusele, on koostööleping Sinopeciga uuringute teostamiseks Lõuna-Hiina meres. Samuti on neil leping Sinochemiga süvamerepuurimisteks Brasiilia ranniku lähistel.

Statoil on väljendanud huvi ka Hiina põlevkivigaasi varude vastu.

Statoil ei soovinud spekuleerida, kas autasu järellainetus neid raputab või mitte. «Me uurime Hiinas erinevaid võimalusi ja kavatseme seda tööd jätkata,» ütles pressiesindaja.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles