Kiibitootjaid ootab topeltlangus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

DRAM mälukiipide turgu ähvardab järjekordne langus pärast taastumist kõige hullemast krahhist, mida see tööstusharu iial kogenud on.


DRAM kiibid, mille abil töötab valdav osa arvuteid ning üha enam ka nutitelefonid ja tahvelarvutid, tegid aastail 2008-2009 läbi kõva kukkumise: globaalne tootlikkus langes terve kolmandiku.

Muuhulgas läks hingusele sakslaste Qimonda, pankroti veerel käisid ära ka mitmed teised DRAM kiipide valmistajad.

Möödunud aastaga taastus kiibitootmine aga jõudsasti. Teise kvartali müük (10,8 miljardit dollarit) ületas aastataguse enam kui kahekordselt ning iSuppli andmetel oli tegemist koguni parima kvartaliga alates aastast 1995.

Samas on personaalarvutite müük USAs taas tugevas languses. Samal ajal on kiibitööstus aga hoogsalt tootlikkust tõstnud. Tulemuseks on uue kukkumise oht.

Sel nädalal väljastas maailma juhtiv mälukiibitootja Samsung oodatust nõrgemad kasumiprognoosid. Samsung ütles, et kolmanda kvartali ärikasum oli ligikaudu 4,8 triljonit woni ehk 4,3 miljardit dollarit, seega 14 protsenti parem kui mullu – kuid jäi alla teises kvartalis teenitud rekordilisest 5 triljonist wonist.

«Asi on optimismist kaugel,» ütles Samsung Electronicsi pressiesindaja James Chung. «Me oleme oma tööstusharu väljavaadete suhtes väga ettevaatlikud, kuna tuleval aastal on reaalne ületootmise oht, mis hindu veelgi alla tõmbab.»

Samsungi kiibiäri (nad toodavad nii DRAM kui välkmälu kiipe) annab grupi kogukasumist ligi 70 protsenti.

Suuruselt kolmanda kiibivalmistaja, Jaapani Elpida tegevjuht Yukio Sakamoto ütles sel nädalal Bloombergile, et ka nende firmal jäävad ilmselt oodatud tulud teenimata.

Taipeis baseeruva Dram­exchange’i analüütik Ken Guo ütles, et järgmine allakäigutsükkel on juba alanud. «DRAM kiipide äritsüklid on olnud väga stabiilsed, kuid nüüd lähevad nad üha lühemaks ja lühemaks,» selgitas ta.

Guo sõnutsi on 1 gigabaidise DDR3 DRAMi lepinguhinnad kukkunud 30 protsenti ehk siis maikuise rekordilise 2,72 dollari juurest 1,90 dollari peale.

Kuna paljud DRAMe tootvad firmad on tänaseni finantsiliselt haprad ja haavatavad, toob W-kujuline langus ilmselt kaasa nõrgemate tegijate lahkumise turult. Või siis uue ühinemistelaine.

Shinyoung Securitiesi analüütik Seoulis Lee Seung-woo ütles, et Taiwani kiibitootjad surutakse turult välja, kui hinnad veel 20 protsenti langema peaksid.

Elpida boss Sakamoto ütles, et kaalub mõnede Taiwani kiibitootjate aktsiate ostu. «Ega taiwanlased üksi küll vastu pea,» ütles ta.

Kõik ei ole siiski nii pessimistlikud. Korea Hynixi, maailma kiibitootja nr 2 juhatuse liige James Kim ütles, et ootab tulevalt aastalt tänu paranenud tehnoloogiale mõistlikke kasumeid.

Ning analüütik Lee usub, et ees ootab pehme maandumine.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles