Kolme kraadiga miljardär: Harvard ei valmistanud mind ettevõtluseks ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Koch
Jim Koch Foto: SCANPIX

USA suurimate õlletootjate hulka kuuluva Boston Beer Company asutaja Jim Koch rääkis intervjuus Business Insiderile, et ettevõtlusega alustades polnud tal kolmest Harvardi diplomist erilist kasu.

Kuigi Jim Koch pärines õllepruulijate perest, otsustas ta väga headele hinnetele õppiva tudengina juba varakult, et ohutum on panustada karjääri tegemisele suurettevõtete heaks töötades. Ta veetis kaheksa aastat Harvardi ülikoolis ning lõpetas õpingud kokku kolme kraadiga ärijuhtimises ning juuras.

«Ma ei mõelnud endast kunagi kui ettevõtjast,» rääkis Koch. «Need olid seitsmekümnendad. Harvardi Law Schoolis või Business Schoolis õppimine oli kindla peale minek.»

Järgmiseks loogiliseks sammuks oli tööle asumine prestiižsses Boston Consulting Groupis. Kuid peale seitset aastat tüdines Koch juhtimiskonsultandina töötamisest ning otsustas asutada koos endise kolleegi Rhonda Kallmaniga oma vana-vanaisa retsepte kasutades õllepruulimisettevõtte Boston Beer Company.

Nende lipulaevaks sai Samuel Adams Boston lager tüüpi õlu.

Hoolimata tippülikooli kolmest diplomist avastas Koch aga üsna varsti, et ta ei teadnud ettevõtte loomisest ja üles ehitamisest mitte midagi.

«Kui ma alustasin Sam Adamsiga, oli mul Harvardi MBA ja juura kraad ning olin töötanud seitse aastat tippfirmas juhtimiskonsultandina,» rääkis ta Business Insiderile. «Aga tead mis? Ma ei teadnud, kuidas edukat müügikõne teha, ma ei teadnud, kuidas tootesilte disainida, ma ei teadnud, kuidas leida parimat kinnisvara, ma ei teadnud, kuidas palgafondi hallata, ma ei teadnud, kuidas efektiivselt oma ärile reklaami teha.»

Koch õppis aastate jooksul läbi omaenda eksimuste ning teda saatis peadpööritav edu. Üle-eelmisel aastal tuli 1984. aastal asutatud Boston Brewing Company liinidelt pea 300 miljonit liitrit õlut, ettevõtte käive oli 794 miljonit dollarit ning tegevuskasum 114 miljonit dollarit.

Jim Kochi varanduse väärtus ületas aga juba kaks aastat tagasi miljardi dollari piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles