Liviko kasum kasvas mullu veerandi võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko viin. Foto on illustratiivne.
Liviko viin. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

AS Liviko konsolideeritud käive vähenes 2014. aastal 1,2 protsenti 133,6 miljonile eurole, puhaskasum kasvas samal ajal 27 protsenti 3,5 miljoni euroni, vahendab BNS.

Liviko omatoodangu müügikäive langes 2014. aastal 3,4 protsenti - 75,7 miljonile eurole. Käibe languse peamiseks põhjuseks oli viinamüügi vähenemine. See vähenes peamiselt kahel põhjusel: toimus konkurentsi tihenemine turul ning tarbija oli viina hinna muudatuste osas tundlikum kui prognoositud, märgib ettevõte majandusaasta aruandes.

Omatoodangu eksport vähenes 2014. aastal 22 protsenti. Ekspordi müüki mõjutasid eeskätt loobumine vähem kasumlikest allhangetest ning Venemaa kaubanduspiirangud ja sõjategevuse algus Ukrainas. 2014. aastal lisandusid juurde kaks uut eksportturgu Šveits ja Poola.

Importtoodete müük kasvas mullu 4,2 protsenti 56,5 miljoni euroni. Suurimat kasvu näitas veinide ja vahuveinide kategooria, mis kokku kasvas 8,2 protsenti.

Käesolevat aastat nimetab Liviko aruandes väljakutsete aastaks, kuna 2015. aastal jõustub Eestis alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatus, mille tulemusel tõusevad aktsiisid hüppeliselt, tuues tõenäoliselt kaasa müügimahtude languse siseturul. Lisaks muutuvale olukorrale siseturul mõjutab müüke negatiivselt nii keeruline majanduslik kui ka poliitiline olukord suurematel eksporttugudel nagu Venemaa ja Ukraina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles