USA kardab kaotada Kreeka Kremlile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: Alexander Ryumin/Alexander Ryumin/TASS

Kreeka kriisi kulmineerudes on Washington hakanud valutama südant Venemaa kasvava mõju pärast NATO liikme üle.

Kreeka maksekatkestus annaks Moskvale teretulnud võimaluse külvata senisest suuremat lahkmeelt Ameerika liitlaste vahele Euroopas, kirjutab Financial Times.

«On kerge näha, milline geopoliitiline kingitus oleks see Venemaale,» ütles Sebastian Mallaby USA mõttekojast Council on Foreign Relations.

«Me ju ei taha, et Euroopa peaks ajama asju Kreekaga, mis on NATO liige, kuid on äkitselt hakanud vihkama läänt ning vennastub Venemaaga,» selgitas Mallaby.

Washingtonis kardetakse, et maksekatkestuse kiiluvees muutub Kreeka majandus pikemaks ajaks ebastabiilseks, süvendades poliitilist vaenulikkust ülejäänud Euroopa vastu sealsetes valijates, mis annaks Moskvale võimsamad hoovad Ateena mõjutamiseks.

Kui Kreeka kaldub tugevalt ida suunas, võivad sattuda löögi alla Euroopa Liidu poolt Ukraina pärast Venemaale kehtestatud sanktsioonid, mis vajavad kõigi 28 liikmesriigi üksmeelset nõusolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles