Tusk soovitab Kreekal võlakokkulepe vastu võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu president Donald Tusk.
Euroopa Liidu president Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu president Donald Tusk soovitas reedel Kreekal nõustuda rahvusvaheliste võlausaldajate tingimustega, sast vastasel korral ootab riiki pankrot.

Tusk kutsus esmaspäevaks kokku eurotsooni 19 liikmesriigi tippkohtumise, kuna euroala rahandusministrid ei jõudnud neljapäeval kokkuleppele Kreeka võlakriisi lahendamises.

«Kreeka olukord hakkab kriitiliseks muutuma,» ütles Tusk. «Oleme lähedal olukorrale, kus Kreeka valitsusel tuleb valida, kas võtta vastu minu arvates hea pakkumine, mis jätkaks toetust, või jätta võlg tasumata.»

Kreeka on pidanud EL-i ja IMF-iga juba viis kuud läbirääkimisi reformikava üle, mis võimaldaks riigil kokkuleppe korral saada abipaketi viimase 7,2 miljardi euro suuruse laenumakse.

Kreeka peab 30. juuniks IMF-ile tagasi maksma 1,6 miljardit eurot ning Euroopa Keskpangale 20. juuliks 3,4 miljardit eurot.

Tusk rõhutas reedel, et raisatud on palju aega, kuid läbirääkimised ei ole viinud vajaliku kompromissini.

«See ei ole mäng ja mängudeks ei ole enam aega. See on tegelikkus tegelike tagajärgedega esmajoones kreeka rahva jaoks,» hoiatas ta.

«Lõpuks on Kreeka see, kes otsustab ja kes ka vastutab. Aega veel on, aga ainult mõni päev. Kasutagem neid targalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles