Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Põllumees: ehedat Eesti tomatit praegu ei müüdagi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Maiken Mägi
Copy
Nõmme turg.
Nõmme turg. Foto: Tarbija24

Kuigi turulettidel on juba ammu müügil kodumaine tomat, kinnitab Pärnumaalt pealinna kauplema tulnud Raivo, et ehtsat mulla peal kasvanud Eesti tomatit praegu ei müüdagi.

«Kui muidu saab kodumaine tomat valmis jaanipäevaks, siis praegu on iga nädal üks kobar ja enne paari nädalat pole lootustki,» rääkis täna Pärnus keskturule müüma tulnud Raivo.  Kuigi turgudel ja poodides on juba ammu kodumaine tomat müügil, siis mehe hinnangul on need samasugused kui Hispaaniast või Hollandist toodud.

«Tänapäeval kasvatab enamus ju tomatit kivivilla ja turba peal, toitaineid lastakse tilgana peale ja tulemuseks on samasugune plastmass nagu sissetoodud tomati puhul, pole enam mingit vahet kas Eesti või Hispaania oma,» rääkis mees. Ehtsa mulla peal kasvavad tomatid aga valmivad hiljem, aga nende maitse on parem.

Nii salati, kurki kui ka kaalikat ja peeti müüva mehe sõnul hakkab kohalik väiketootmine hääbuma, sest Eesti kasvatajad ei suuda konkureerida Poola põllumeestega. «Inimene tahab odavat, olgu kasvõi rämpsu,» rääkis ta. Seda on tema sõnul eriti näha just marjahooajal. «Poolakas teeb ilma, midagi pole parata,» tõdes ta.

Kuigi paari nädalaga on kodumaise kauba hind märgatavalt langenud, on see üle piiri tulnust jätkuvalt märksa kallim. «Pärast jaanipäeva lähevad hinnad kindlasti alla, sest praegu on värske maasikas ja kartul alles müügile tulnud,» rääkis Nõmme turu müüja. Tema kolleeg aga oli pahane ajakirjanduse peale, mis pidevalt kirjutab Nõmme turu kõrgetest hindadest. «Mis te hindu pildistate, pildistage parem seda lepingut, siit te näete ise, et ma pean iga kuu maksma 900 eurot renti,» rääkis naine.

Muide, hapukurgi hooajast annab märku ka see, et juba on turul müügil kimbud tilli ja mustsõstralehtedega. Kui turul on värske hapukurk 4-6 eurot, siis hapendamiseks sobivaid kodumaised kurke saab paari euro eest, tilli- ja mustsõstrakimp maksab aga 1 euro.

 

Nõmme turg

Keskturg

Tartu turg

Kartul  (Eesti)

3/4/5

1,5/2/3/4/5

1-3

Kartul (Itaalia)

2

-

-

Kartul (Maroko)

2

2,5

-

Kartul (Leedu)

2

1,8

-

Kartul (Hispaania)

-

1,6

1,3

Lillkapsas (Leedu)

2,5

-

-

Lillkapsas (Eesti)

4,5

-

2,8 - 3,5

Kurk (Eesti)

3,5/4/5,5

2,5/

1,5 – 2,5

Tomat (Eesti)

3/4,5

 

4,5 - 5

Tomat (Poola)

2,5/3,5

1,2/2

1,5 – 2,8

Kirsstomat (Eesti)

4

 

-

Ploomtomat (Hispaania)

4

3,5

-

Murel (Hispaania)

6

5/5,2/ 5,5/6

3 – 3,5 (soodus, normhind 5 -7

Naeris (Eesti)

4

1,5 (tükk)/ 4,5

2

Mustikas (Hispaania)

12

10

-

Maasikas (Eesti)

8/10/12/

6,5/7,5/8

6,5 - 10

Maasikas (Poola)

2,8/3,5/ 7

1,6/1,8/2/3

2,8 – 3,5

Sibul (Läti)

1,5

-

-

Sibul (Ungari)

1,7

2,5

-

Sibul (Eesti)

6

-

-

Sibul (Itaalia)

-

2,5

-

Hernes (Poola)

-

14

-

Hernes (Eesti)

12

-

17-18

Nuikapsas

3,5

-

-

Suvikõrvits (Eesti)

3,5

-

-

Kapsas (Ungari)

1,5

-

-

Kapsas (Eesti)

1,9

-

1,8

Vaarikas (Poola)

12

15/18

-

Aeduba (Leedu)

6/10

4

-

Kirss (Poola)

6

3,5

-

Rabarber (Eesti)

2

1

0,8

Küüslauk (Poola)

6,5

-

-

Küüslauk (Ungari)

-

2

-

Porgand (Hispaania)

1,8

-

-

Porgand (Eesti)

-

2,5 kimp

1,5 - 1,7 kimp

Porgand (Prantsusmaa)

-

1,8

-

Salat (Eesti)

-

3/4

-

Kaalikas (Eesti)

-

2,5

3

Redis (Eesti)

-

3,3

-

Hapukurk (Eesti)

-

4/5

-

Paprika (Ungari)

-

4

-

Kabatšokk (Poola)

-

3

-

Tagasi üles