Levinud taimemürk kästi müügilt kõrvaldada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roundup on laialt levinud ka hobiaednike seas.
Roundup on laialt levinud ka hobiaednike seas. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaal keelati aianduspoodides tuntud umbrohumürgi Roundupi müük, kuna seda seostatase kasvaja põhjustamisega.

Maailmas laialt kasutatava ja ka Eestis müüdava umbrohutõrjevahendi Roundupi aktiivne koostisosa glüfosfaat kvalifitseeriti ÜRO vähiuuringute agentuuri poolt märtsis kui inimeste jaoks kantserogeenseks aineks, kirjutab news.com.au.

Roundupi kasutavad laialdaselt nii hobiaednikud kui ka põllumehed ning seda toodab USA biotehnoloogiafirma Monsanto.

Pühapäeval teatas Prantsuse keskkonnaminister Segolene Royal, et Roundup tuleb müügilt kõrvaldada. Ta tegi avalduse pärast Prantsuse tarbijakaitse pöördumist nii kohalike võimude kui ka Euroopa Liidu ametnike poole, et glüfosfaati sisaldavate herbitsiidide müük hobiaednikele tuleks keelata

Glüfosfaat, mida tutvustati 1970ndatele nime all Roundup ja mida nüüd toodetakse geneeriliselt, on maailma üks kõige enam toodetud herbitsiid. ÜRO vähiuuringute agentuuri väitel on piiratud arvul tõendeid selle kohta, et see võib põhjustada mitte-Hodgkini lümfoomi (pahaloomulist kasvajat), nagu on näidanud USAs, Rootsis ja Kanadas põllumeeste seas tehtud uuringud.

USA firma Monsato pole süüdistustega nõus, väites, et asjakohased teaduslikud andmed jäeti läbi vaatamata.

Wikipedia andmetel Roundup hävitab ühe kuu jooksul kõik sellega kokku puutunud rohelised taimed lehtedest kuni juurteni. Kõige efektiivsem on see kõrreliste heintaimede hävitamiseks, mõju laialehelistele on nõrgem.

Glüfosaati sisaldavad tooted on väga mürgised kõikidele loomadele, sealhulgas inimestele. Sümptomite hulka kuuluvad nahaärritus, peavalu, iiveldamine, tuimus, kõrgenenud vererõhk ning südamepekslemine. Kemikaal, mida lisatakse Roundupi pindpinevuse vähendamiseks, on tugevam mürk kui glüfosaat ise, kuid nende kahe koosmõju on veelgi mürgisem.

Inimestel, kes glüfosaati sisaldavate herbitsiididega kokku puutuvad (peamiselt põllumehed ja inimesed kes ametialaselt glüfosaati sisaldavate herbitsiididega kokku puutuvad jpt), on suurem risk nurisünnitusele, enneaegse sünnitusele ja keskkonna faktoritest põhjustatud mitte-Hodgkini lümfoomi tekkimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles