Levira: TV3 tegi teadliku valiku osa inimestest oma signaalist ilma jätta

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardil halliga märgitud piirkondades TV3 sügisest ei levi.
Kaardil halliga märgitud piirkondades TV3 sügisest ei levi. Foto: Levira

Levira juhatuse esimees Mart Einpalu ütles TV3 tänast vabalevis jätkamise otsust kommenteerides, et vabalevist ei saa osaliselt lahkuda, aga kanal tegi teadliku otsuse osa inimesi oma levialast välja jätta.

«TV3 arvas, et ta võiks minna tasulisse televisiooni, aga kogu aeg näppude peal arvutas, kui paljudest inimestest ja kui suurest osast reklaamirahast ta võib ilma jääda. Ilmselt lõpuks arvutas kokku, et selleks, et ellu jääda, peab ikkagi vabalevis olema,» rääkis Einpalu.

TV3 levib praegu võrgus Multiplex 1, mis peab katma kogu Eesti. Uue kokkuleppe kohaselt levib TV3 alates võrgu valmimisest selle suve lõpus väiksemas levialas. Levira andmete järgi jõuab selle signaaliga vähemalt 94 protsendini elanikest.

«Kesk-Eestist natuke lääne poole on natuke katmata ala. Mis tegelikult ei tähenda, et inimesed ei võiks proovida signaali vastu võtta. Lihtsalt meie omalt poolt ei suuda seda tagada. Aga on võimalik, et inimesed saavad ka seal signaali kätte,» kirjeldas Einpalu.

«Need on tegelikult kohad, kus TV3 tegi teadliku valiku, et nad jätavad need inimesed oma signaalist ilma. Meil on sellest väga kahju,» sõnas ta.

Lisaks rõhutas Einpalu, et uus levivõrk on alles ehituses ja see valmib suve jooksul. Seega juulis ja augustis näevad endiselt TV3-e kõik eestimaalased.

Einpalu kinnitas, et TV3-e jaoks tähendab väiksem leviala rahalist võitu. «Summat ei saa ma öelda, kuna leping on konfidentsiaalne. Aga see, et ta ostab meilt väiksemat leviala, tähendab, et ta maksab ka vähem raha. See on TV3 enda kommertsotsus,» selgitas ta.

Tema sõnul vabandab ka Levira televaatajate ees, et segadus nii pikaks venis. Samas on erakanalitel Einpalu sõnul ka õigustatud sisulised mured: nende majandustulemused pole head, konkurents on suurenenud ja neil on tunne, et riik ei väärtusta nende panust ühiskonda.

«Me omalt poolt üritasime teha kõik, mis meie võimuses. Sealhulgas erinevate valitsuse liikmetega rääkimine ja selle probleemi selgitamine. Ma usun, et tulevad reaalsed sammud. Nii rahandus- kui ka kultuuriminister on teemaga väga hästi kursis ja nad mõlemad on öelnud, et selle teemaga tuleb tegeleda, sest me räägime suure hulga elanikkonna ligipääsust informatsioonile, sõltumatu ajakirjanduse levikust, kultuuriga seotud teemadest. See ei ole lihtsalt, et las üks telekanal teeb, mis tahab,» kirjeldas Einpalu.

Samas kinnitas Einpalu, et läbirääkimised TV3-ga kestsid sellel ajal, kui erakanal saatis välja teate otsusest vabalevist lahkuda, ning jätkusid ka pärast seda. «Kui ma ausalt ütlen, siis ma olen juba üsna kaua teadnud, et see otsus saab olema positiivne, aga lihtsalt ma ei olnud oma väljaütlemistes vaba, kuna see puudutas ka teist osapoolt, kellel olid omad huvid ja ma pidin neid paratamatult austama,» ütles ta.

Küsimusele, kas TV3 tegevus oli seega pahatahlik televaatajate eksitamine, vastas Einpalu: «Inimeste tegevusele on lihtne silte külge panna. See võis ühele tunduda nii, teisele tundub võib-olla loomulikuna, see sõltub inimese väärtushinnangutest.»

Einpalul on aga kahju inimestest, kes on pidanud Starmani, Viasati ja Elioni reklaame vaatama ja müügikõnedele vastama. Fakt, et Viasat ja TV3 kuuluvad ühte gruppi, näeb halb välja ka Einpalu arvates. «Eks need kõrvad ole siin välja paistnud mitme koha pealt,» ütles ta.

TV3ga sõlmitud lepingu pikkust osapooled avaldada ei saa, kuid seda saab siiski Einpalu sõnul mõõta aastates.

Kanal 2-ga jätkub Leviral olemasolev leping, uuest lepingust hakatakse rääkima varsti. Samas on Kanal 2 Einpalu sõnul näidanud üles soovi jätkata kogu Eestit katvas võrgus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles