USA justiitsministeerium süüdistas krediitkaardifirmasid kartellikokkuleppes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA justiitsministeerium süüdistas krediitkaardifirmasid kartellikokkuleppes
USA justiitsministeerium süüdistas krediitkaardifirmasid kartellikokkuleppes Foto: SCANPIX

Esmaspäeval alustas USA justiitsministeerium kohtuasja American Expressi, Visa ja MasterCardi vastu, süüdistades neid kartellieppe sõlmimises.

Visa ja MasterCard jõudsid justiitsministeeriumiga kokkuleppele ning ettevõtted võimaldavad edaspidi kaupmeestel teha allahindlusi klientide, kes kasutavad soodsamaid krediit- või deebetkaarte, vahendab Reuters.

Kaupmehed on ka varem kurtnud, et erinevate kaartide kasutamise eest tuleb tasuda erinevalt. Näiteks boonuseid pakkuvad kaardid on jaemüüjatele teistest kulukamad, kuid ainult üht tüüpi kaardi kasutamisest ei ole neil võimalik keelduda. Samuti ei olnud süüdistuse kohaselt jaemüüjatel  võimalik teha soodustusi odavamate krediitkaartide kasutajatele.

American Express küsib kaupmeestelt krediiditehingute pealt oluliselt suuremt tasu kui konkurendid. Kohtuasi toob tarbijatele ja kaupmeestele selgemalt välja summa, mida jaemüüjad maksavad American Expressi kasutamise eest, kirjeldas American Expressi ja MasterCardi endine juht Phillip J. Phillou ettevõtte olukorda.

Määrus võib mõjutada, millise krediitkaardi tarbija oma rahakotist välja võtab, lisas Phillou.

American Express sõnas, et kaupmehed maksavad kaardi kasutajate tehingute pealt kõrgemat hinda, kuna kaardi keskmisest jõukamad kasutajad kulutavad rohkem kui tavalised kliendid.

Juhtum võib aga ära lõigata olulise osa American Expressi kasumist ning ümber kujundada kogu krediitkaardituru.

Advokaat Eric Holder sõnas esmaspäevasel pressikonverentsil, et krediitkaardifirmad panevad kaupmehed ja kliendid olukorda, kust neil ei ole võimalik võitjana välja tulla. «Kasuta meie kaarti, maksa teenustasusid ja ära isegi mõtle hinnaalanduse peale.»

Visa, MasterCard ja American Express ja nendega seotud pangad võtsid oma klientidelt eelmisel aastal USAs enam kui 35 miljardit dollarit (umbes398 miljardit krooni) teenustasu, väidetakse kohtuasjas.

Cristine Varney, justiitsministeeriumi kartellidevastase osakonna juhataja sõnul püüab valitsus olukorda lahendada võimalikult kiiresti, kuid American Expressi asepresident Edward Gilligan sõnas konverentsikõnes, et ettevõtte arvates võiks kogu protsess võtta aastaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles