Kui tihti ja kuidas tuleks hooldada gaasikatelt?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka gaasikatla võiks enne kütteperioodi algust üle vaadata.
Ka gaasikatla võiks enne kütteperioodi algust üle vaadata. Foto: Coolray

Gaasikatelde tootjapoolne soovitus on katla hooldust teha kord aastas, ent gaasisüsteemide ja -seadmetega tegeleva ettevõtte Gaspre hooldusspetsialist Kaarel Kalviku sõnul piisab ka üleaastasest hooldusest.


«Inimestel raha ei ole ja sellest väga suurt probleemi pole, kui üle aasta teha,» ütles Kalvik.

Mehe sõnul ei pea hooldust tegema tingimata sügisel suurema kütteperioodi alguses. Pigem on isegi soovituslik seda teha muul ajal, näiteks kevadel, kuna siis on tehnikutel rohkem aega ning järjekorrad pole pikad.

Kalvik paneb inimestele südamele hoolduse pealt mitte kokku hoida: «Ja siis öeldakse, et mul on katel katki, nii hästi on töötanud seitse aastat ja näed nüüd läks katki. Hooldanud olete? Ei, kas seda peab hooldama ka? Siis töötab katel nii kaua kui töötab, ja pärast võib juba midagi rohkemat katki olla.»

Kas aga gaasikatelt saab ka ise hooldada?  «On meistrimehi, kes ise puhastavad oma gaasikatelt, kui on vaja lihtsalt puhastada.»

«Teinekord on need katlad legodeks lahti võetud ja õnnetu inimene siis vaatab, et mis nüüd saab. Kui töö ei piirdu ikkagi ainult puhastusega, siis oleks hea, kui selle vaataks üle keegi, kes asja tunneb,» lisas Kalvik.

Töötab 15 aastat

Gaasiseadmete spetsialisti sõnul ei ole alla kümne aasta vanust katelt mõtet välja vahetada ning 15-aastast tööiga loetakse juba täiesti normaalseks. Kui katel töötab ja see pole seisma jäänud, siis piisab hooldusest täiesti. Katla vastupidavus sõltub palju ka tingimustest, kus see töötab.

«Kui see on väga niisketes ruumides, siis läheb katel kiiremini läbi. Meil on vähemalt tehnikutele öeldud, et nad annaksid inimestele nõu, et kui katlal on vaja välja vahetada näiteks pump ja veel midagi, mille maksumus on juba koos töödega 5000 krooni, ja see on näiteks töötanud 11-12 aastat, siis ei ole mõtet hakata seda enam putitama. Siis on mõttekas see südamerahuks välja vahetada,» selgitas Kalvik.

Erinevad hinnad

Eestis on palju ettevõtteid, mis hooldavad gaasikatlaid. Parima hooldushinna leidmiseks tasub hinnakirjad läbi vaadata ning enda vajadusele vastavalt parim valida.

Näiteks Gaspre tehniku tellimise väljakutse maksab 200 krooni ning töötund 600 krooni. «Töötundi arvestatakse poole tunni kaupa. Reeglina kui kõik on korras ja lihtsalt on vaja üle vaadata, siis saadakse enamasti poole tunniga hakkama,» möönis Kalvik.

Katlaabi hoolduse hind on 500 krooni, kui aga midagi on katki ja vajab väljavahetamist, lisandub sellele materjalide hind. OÜ Küttesüsteemide Hoolduse tehniku väljakutse maksab 300 krooni ning töötund maksab teine samapalju. Kui katlal otseselt midagi viga ei ole ja see on vaja lihtsalt üle vaadata ja ära puhastada, tuleks arvestada umbes 2-3 tunnise tööga.

Hoolduse järjekorrad Gaspres ja Küttesüsteemide Hoolduses on umbes paari nädala pikkused. Näiteks selleks nädalaks tehnikut Gasprest tellida pole võimalik, järgmiseks nädalaks aga aegu veel on. Katlaabist saadetaks tehnik koju juba paari-kolme päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles