USA teadlased arendasid välja tuunitava tooniga aknaklaasid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuunitava tooniga aken
Tuunitava tooniga aken Foto: Tim Zarki/University of Cincinnati

Cincinnati ülikool arendas koos tööstuspartneritega välja aknaklaaside elektroonilised katted, mille värvitooni temperatuuri, läbipaistvust ja peegeldust saab lähtudes vajadusest kergesti muuta.

Läbimurre võib väljaande Eurekalert! hinnangul saada traditsiooniliste aknakatete ajastu lõpu tähiseks. Oluline on, et elektroodide kärgstruktuuri sisaldavat roll-on katet on odav ja lihtne toota ning seda on võimalik integreerida nii uutele kui olemasolevatele akendele.

Uuendus võimaldab elektrooniliselt kontrollida õheaegselt nii akende läbipaistvust kui luua koju privaatsust. Näiteks võib aknaklaasid muuta privaatsuse saavutamiseks piimjaks või välisvalgust peegeldavaks, kuid seda viisil, mil 90 protsendi välisvalgusest jätkuvalt tuppa pääseb. Lisaks saab muuta klaasi värvi soojust külmast sinisest kuni sooja kollaseni.

Kõigele lisaks on võimalik eraldi reguleerida, kui palju laseb aknaklaas läbi nähtavat ja infrapunavalgust.

Uuenduse väljatöötanud ülikooli ning ettevõtete Merck ja Hewlett Packard on olnud edukad e-paberi ja elektrooniliste seadmete värvidispleide loomisel, nüüdseks väljakutseks oli seni saavutatu viia olulisemalt suurematele pindadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles